Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вл. Чуков: Вероятно няма да се стигне до широкомащабна трета интифада

Рони Еленблум: Повтаря се трагедията от 2000-та година, да се надяваме, че няма да се стигне до интифада

| обновено на 24.07.17 в 19:01
Проф. Владимир Чуков
Снимка: БГНЕС


Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради новия изблик на насилие между израелци и палестинци. В същото време специалният пратеник на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток пристига в Израел пак по този повод. Всичко тръгна след една терористична атака, при която бяха убити двама израелски полицаи на Храмовия хълм. След тази терористична атака Израел въведе строги мерки за сигурност, включително разположи там метал детектори и повече камери. Това предизвика гнева на арабите, които призоваха за провеждане на т.нар. "дни на гнева". Оттам се стигна до още сблъсъци, включително убийства на протестиращи палестинци и убийства на невинни израелски граждани. Темата коментира в ефира на предаването "12+3" по "Хоризонт" арабистът проф. Владимир Чуков, като обясни, че сме на път да станем свидетели на трета интифада (арабски термин, който означава въстание – бел.ред.):


Наблюдавайки развитието на обстановката през последните няколко дни, човек, който е навътре в детайлите, няма начин да не направи един паралел с това, което се случи в далечната 2000 година. Тогава наистина имахме едни много големи шансове за постигане на някакво споразумение (между израелци и палестинци – бел.ред.). Дори се говореше, че припокриването на очакванията от двете страни са били повече от 90 процента и изведнъж през същата година избухна интифада. Тогава беше първата ,, Ал Акса интифада". Сега виждаме горе-долу сходни ситуации, при които ние сме на път да станем свидетели на третата интифада.

Чуков припомни и стрелбата в израелското посолство в Йордания и посочи, че това насочва вниманието на наблюдателите към процесите в зоната за деескалация в Южна Сирия:

Като по отношение на присъствието на шиитските милиции, по отношение на "Хизбула", по отношение на иранските военнослужещи Йордания и Израел отстояват една и съща позиция. Всичките тези компоненти от тази коалиция трябваше да отстояват на 40 километра от йорданската граница и от израелската граница и това, което е интересно, е, че сирийските войски приеха подобна ситуация, но "Хизбула" и шиитските милиции не приеха и дори се стигна до нещо безпрецедентно. Стигна се до престрелка между сирийската армия и между шиитските милиции. 

Това, което се прокара като теза (от анализаторите – бел.ред.) – пак искам да кажа, това е предположение, че убийството на двамата израелски полицаи всъщност е било реализирано с хора, които са част от мрежата на "Хизбула", именно за да се вбие клин между Израл и между Йордания, тъй като те бяха изградили обща позиция по отношение на това споразумение за деескалация. 

Анализаторът припомни за важността на отношенията между йорданската монархия и Израел, като обясни:

Нека да припомня, че йорданският монарх е този, който упражнява суверенитета върху ислямските светини и джамията "Ал Акса". Преди две години йорданският посланик в Тел Авив беше оттеглен именно по повод на спорове между двете държави, именно за упражняване на суверенитет върху култовия хълм. Очевидно сега всичко това се задейства отново, като се натиска бутона на изконните религиозни чувства на тези хиляди богомолци.

Анализаторът обаче прогнозира, че вероятно няма да се стигне до широкомащабна трета интифада, подобна на тази през 2000 година. Той посочи, че основания да направи тази прогноза му дава фактът, че Йордания и Израел са провели разговори по проблема на най-високо равнище :

Вероятно ще се върви към деескалация на напрежението. Вероятно, според мен, ще се правят взаимни отстъпки, тъй като нито една от двете страни не е заинтересована (от задълбочаване на проблема и ескалация на напрежението – бел. ред. ). 



 Повече за предисторията на конфликта и за обстановката в Йерусалим разказват и кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало.

Повтаря се трагедията от 2000-та година, да се надяваме, че няма да се стигне до интифада, казва член кореспондентът на Израелската академия на науките Рони Еленблум от Йерусалимския университет в интервю за "Хоризонт", като допълва:  Храмовият хълм е сред  най-взривоопасните  исторически и религиозни обекти в света. Умният човек се отнася към барута внимателно. Това се отнася както към евреите и мюсюлманите, така и към международните организации , като ЮНЕСКО например. Техните лидери би трябвало да знаят какво народите искат и какво е най-важно за тях. 


Цялото интервю на Петър Волгин с Владимир Чуков, както и репортажа на Феня и Искра Декало, чуйте от звуковите файлове. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени