Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради недостиг на квалифицирани павьори

Ще изчезнат ли паважните настилки на знаковите столични булеварди

Снимка: Божидар Янев

Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществени и релсов транспорт коментира в ефира на „Хоризонт“ информацията, че Столичната община, тъй като вече  липсват обучени хора, които могат да редят павета, предпочита след ремонта на знакови булеварди, дори и да са обявени за част от недвижимото културно наследство, да ги асфалтира. 
      

Кирев посочи, че са изпратили писмо до вицепремиера Валери Симеонов, в което предлагат към социалното министерство да бъдат организирани курсове за павьори – като допълнителна квалификация към Бюрата по труда:

Може и малко шеговит да бъде тонът, но иначе считаме, че това би била една истинска и реална мярка за намаляване на безработицата сред малцинствата и сред уязвимите групи. Като стана ясно, че в момента – например в Германия, работят такива ромски бригади, които нареждат паваж – разбира се , те са добре заплатени, докато при нас, за съжаление, заплащането е доста ниско и съответно няма интерес за квалифицирани кадри.

В заповедта на вече бившия министър Вежди Рашидов, подпечатана от настоящия – тогава зам. министър,  Боил Банов, от края на миналата година, се посочва, че паважните настилки трябва да бъдат реставрирани и да се поддържат в кондицията, в която са били положени през 40 -те години например на 20 век. Така че за нас е очевидно, че трябва да се потърси някакъв механизъм. Преди 1989 година знаем, че е имало такива курсове (за павьори), включително организирани, както и работници, които са били наети към различните предприятия, които са се занимавали със строителните дейности на територията на Столичната община. И това са били групи, които се наемат на практика непрекъснато.  

Докато този механизъм явно е скъсан в сегашната ситуация с обществените поръчки, които се печелят от различни фирми, които обаче наемат хора, които не са квалифицирани и тук опираме до самите задания за конкурсите по тези обществени поръчки, обясни Кирев, като допълни, че в заданията би трябвало да бъдат посочени изисквания за наемане на квалифицирани кадри за подреждане на павета. 


Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна