Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов: България е заплашена от сериозен дефицит на кадри в ядрената енергетика

Снимка: БГНЕС

Има опасност страната ни да има работещи ядрени блокове, но да няма кой да работи на тях, предупредиха неотдавна експерти. Рискът е реален, защото броят на желаещите да изучават ядрена енергетика е намалял два пъти.

За да не се налага да внасяме специалисти за ядрените си съоръжения, организациите и фирмите от сектора обмислят създаването на инкубатор за кадри. Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, заместник-председател на парламентарната енергийна комисия, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" поясни в предаването "Преди всички", че докато преди време средната възраст на работещите в АЕЦ "Козлодуй" е била около 40 и под 40 години, сега тя вече надхвърля 45 години.

БГНЕСЯдрената енергетика предлага добри заплати в сравнение с други браншове, но е високоинтелигентен труд, посочи Николов. Той уточни, че със затварянето на ядрени съоръжения в Европа тепърва се създава огромен бизнес, защото само в близките години се очаква над 30 ядрени блока да бъдат закрити. В един момент ще стигнем до внос на специалисти, прогнозира Николов. Той онагледи това като даде пример с Турция и липсата на подготвени кадри в страната. Валентин Николов подчерта, че обучението на специалисти засяга по-широка сфера:

В БАН ще заработи циклотрон, най-големият на Балканския полуостров. Там ще бъдат обучавани специалисти не само в експлоатация на ядрени съоръжения. Там се провежда наука за създаване на нови технологии, за нови производства, за датиране на артефакти, за създаване на изотопи...

С ядрена енергетика иска да се занимава Митко Дойчинов. Той е на 18 години и му предстои да учи в 12-ти  клас в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София. Спечелил е тазгодишния конкурс за ядрена енергетика на Техническия университет. Въпреки че избира атомната енергетика, Митко Дойчинов не планира да остане в България.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна