Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Лиловски: Вместо регламент за къмпингуването получаваме забрани

Снимка: БГНЕС

Ще се се стигне ли до забрана на свободното къмпингуване? Лобистите на строителната мафия натискат за приемането на такива забрани, така че къмпингуващите, които подават сигнали за техните безобразия, просто да не са там – този коментар направи пред "хоризонт" след поредното заседание на работната група по изготвяне на законодателни промени за къмпингуването Калин Лиловски от Българското пещерно дружество, който е и член на работната група.

Работната група бе сформирана след безпрецедентни протести, породени от пълната забрана за къмпингуване първо в зона А от Черноморското крайбрежие, а впоследствие в цялата страна, припомни Лиловски: 

Работната група трябваше да изработи регламент, така че къмпингуването да не уврежда околната среда, но вместо това стигаме до забрани.

Тази дейност трябва да се съобрази с фактите – че в момента в България няма достатъчно къмпинги за къмпинг туризъм, че има много спортове, които изискват разпъването на палатка. Тези предложения въобще не правят разлика дали един човек е отишъл там да си прави курорта, на плажа, или е отишъл, както правим ние, пещерняците, на частна експедиция. Има хора каякари, които си пускат каяците по реките. Тези хора само разпъват палатка, те не отишли да си правят курорта. Тази повсеместна забрана спъва развитието на всякакви такива спортове.

Относно посоката на дебатите за къмпингуването, Калин Лиловски посочи:

Дебат вече няма. Дебат имаше през миналата година. Министерството все пак запазваше неутралитет, опитваше се да изслушва едната и дригата страна, чуваха се някои разумни предложения. През май вицепремиерът Валери Симеонов каза, че ще се заеме с тази задача и се зае. На срещата, на която бяхме вчера, беше сменен съставът на групата, тотално се смени начинът на вземане на решения – с мнозинство. На тази среща бяхме 15-ина противници на къмпингуването и трима защитници и ще вземаме решения с мнозинство. Очевидно това е обречена кауза. Слушат ни, гласуват си, после като прочетем какво са записали, се хващаме на главата. Казват ни: "Това е резултат от работата на работната група". Не е резултат от работата на работната група. Това са няколко лобистки организации, които си прокарват интересите. Министерството на туризма прави така, че да се чува техният глас.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна