Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест "Правосъдие, а не суджуци" се проведе пред Народното събрание

| обновено на 26.07.17 в 15:08
Снимка: БГНЕС

Представители на инициатива "Правосъдие за всеки" излязоха на символичен протест пред Народното събрание под надслов "Правосъдие, а не суджуци!", като се обявиха срещу променитe в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Демонстрантите настояха промените да бъдат оттеглени. Те предупредиха, че ако измененията станат факт, следващият протест ще бъде пред президентството с настояване държавният глава Румен Радев да им наложи вето и също така ще сезират европейските институции за промените.

От "Правосъдие за всеки" избраха  надслова на символичния си протест по аналогия с едно от последните разследвания на прокуратурата  - срещу вече бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, изнудвал добрички бизнесмен за доставки на тонове суджук под претекст, че са за премиера Бойко Борисов - то стана популярно като "Суджук гейт".

Адвокат Велислав Величков обясни защо е избрано това мото:


Когато правосъдието се принизи на нивото на суджуците, то рано или късно бива ликвидирано. Затова искаме да кажем: Искаме правосъдие за откраднатите милиарди, а не за изсушените суджуци, за които никой не разбра докъде са стигнали. Само разбрахме откъде са излезнали и за кого са били поръчани.

Надсловът на протеста "Правосъдие, а не суджуци", коментира и бившият правосъден министър Христо Иванов, дошъл, за да изрази символичната си подкрепа:

Проблемът със суджука е в две неща. Първо  - суджукът майсторски от страна на прокуратурата беше изваден като тема, която отклони вниманието от КТБ. И второ - проблемът на този злощастен депутат не е, че е натискал бизнеса, проблемът му е, че суджукът не е стигал до премиера - ако суджука беше стигал до местоназначението му, той просто нямаше да бъде разследван.

Тази сутрин от служебния вход на парламента  - докато народните представители пристигаха на работа, от "Правосъдие за всеки" ги призоваваха да спрат антиевропейското и противоконституционно - според тях, законодателство и да подложат промените в Закона за съдебната власт и Наказателно процесуалния кодекс на обществено и експертно обсъждане. 

Те очакват, ако не бъдат чути, президентът да направи задълбочен юридически анализ на спорните текстове и да ги спре с вето. Обещаха и да го поискат на мащабен протест на "Дондуков" 2. 

Предупредиха, че ще се обърнат и към европейските институции, за да ги информират за спешните законодателни активности на народните представители, които според тях водят не към реформа на съдебната система, а към създаването на извънредни съдилища  и посягат на магистратски сдружавания и на човешки права. 

С подобни искания вече излязоха от Съюза на юристите в България и от Съюза на съдиите в България, както и няколко десни партии. Всички те очакват следващият ход да дойде от президента.

По-късно днес дойде новината, че ГЕРБ оттегля тези текстове от проекта си за промени в Закона за съдебната власт, които ограничаваха външното финансиране на неправителствените организации. 

Така, след ограниченията за финансирането на магистратските организации, които се предлагаха с вече оттеглените промени в ЗСВ, на дневен ред остават тези изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се преместват делата за корупция по високите етажи на властта от градския в специализирания съд. Тези предложения също вече бяха подложени на сериозна експертна критика и днес от "Правосъдие за всеки" заявиха, че освен на президента Радев се надяват и на европейските институции за позиция по казуса.  

От звуковия файл можете да чуете репортаж на Силвия Великова.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени