Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отново призова България незабавно да започне да попълва квотите си с бежанци

България ефективно е приела 50 души от Гърция при квота от 831 места

Снимка: БТА

Европейската комисия отново призова България незабавно да започне да попълва задължителните си квоти за прием на бежанци. Според последния доклад за изпълнението на схемата България ефективно е приела 50 души от Гърция при задължителна квота от 831 места. Нулево остава изпълнението на квотата от Италия. Оттам у нас трябва да дойдат поне 470 бежанци, но досега София не е посрещнала нито един. Все пак правителството е изразило готовност доброволно да започне презаселването на 40 сирийци от бежанските лагери в Турция.

Според комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос е напълно възможно до края на септември всички мигранти, отговарящи на критериите за бежански статут, пристигнали в двете средиземноморски държави, да бъдат преместени:

От Гърция потенциално могат да бъдат преместени 6800 души. В Италия 5000 мигранти са или скоро ще бъдат регистрирани за релокация. Освен това само през 2016 година в Италия пристигнаха над 20 700 еритрейци, а тази година над 5000. Повечето от тях също трябва да влязат в схемата .

Междувременно Брюксел премина към втора фаза на наказателни процедури срещу Унгария, Полша и Чехия, защото те продължават да отказват какъвто и да било трансфер на кандидати за убежище по задължителната схема. Тази сутрин Генералният адвокат на Съда на ЕС в Люксембург излезе с тълкувание по жалбата на Словакия и Унгария срещу решението за задължителни мигрански квоти. Той предложи на Съда да отхвърли жалбите като неоснователни и подкрепи позицията на Еврокомисията, че приетото с мнозинство решение от вътрешните министри е задължително и трябва да се спазва. Въпреки че съдът не се произнесъл окончателно, Аврамопулос приветства решението на Генералния адвокат:

Той потвърди, че решенията за релокация са пропорционални мерки за облекчаване бремето на Италия и Гърция. 


Словакия и Унгария нямат право да оспорват задължителните квоти на ЕС за разпределяне на бежанци, обяви в свое становище Генералният адвокат на Съда на ЕС в Люксембург. Двете държави останаха в малцинство през 2015 г, когато вътрешните им министри гласуваха против релокацията на мигранти като солидарна мярка в помощ на Италия и Гърция. Оттогава правителствата в Братислава и Будапеща твърдят, че Брюксел няма компетенции да определя колко и кои хора да приемат като бежанци. След становището днес, ЕК обяви, че продължава наказателните процедури срещу Унгария заради отказа да участва в схемата, но приветства решението на Словакия да се подчини.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени