Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет към парламентарната комисия по взаимодействието с НПО започва работа

Снимка: БГНЕС

Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалби на гражданите в Народното събрание ще одобри днес състава на Обществения съвет, който ще работи към нея. Председателят на комисията Антон Кутев от БСП, който коментира темата за съвместната работа на парламента с гражданските организации в ефира на "Хоризонт", поясни, че като начало в съвета ще се включат близо 30 организации. Той смята, че това осигурява представителност:

Постарахме се да направим възможно най-широкия състав на този съвет. Дали сме успели, това е друг въпрос, но според мен успяхме
, отбеляза депутатът и посочи, че се надява в бъдеще да привлекат и още участници.


В миналото Народно събрание към комисията е имало обществен съвет. Една трета само се припокрива от тогавашния му състав,
обясни още Антон Кутев, допълвайки:

Аз не мога да обещая нищо повече от това, че те всъщност ще вземат пряко участие и ние ще ги чуем с това, което те искат и което те смятат.

Очаквам още на днешното заседание да бъдат поставени в дневния ред и да им дадем срокове в близките седмици и месеци за работа - например Закон за доброволчеството, Закон за съдебната власт, който в момента върви и се обсъжда - законопроектите, които общо взето трябва да бъдат подлагани на обществено обсъждане, откъдето ние очакваме тяхното мнение.

Те няма да спечелят нищо повече освен самото си гражданско участие
, отбеляза още Кутев във връзка с дейността на членовете на обществения съвет към парламентарната комисия.

Повече подробности по тази и други теми чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна