Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Историята в картинки“

Екипът и ХАЛЕ 3 канят всички деца и родители на премиерата на първите три епизода от първия сезон на документалния уеб сериал за деца „Историята в картинки“. Прожекцията ще бъде на 29 юли от 12:00 часа в ХАЛЕ 3 (гр. Варна, бул. Христо Ботев 3).  Ппроектът е част от Варна 2017 Младежка столица.
Първият епизод ще ни запознае с началото на човешката цивилизация. Ще се потопим в Праисторията. Ще ловуваме и събираме плодове и билки за оцеляване. Ще се опитаме да загатнем, защо и как хората са започнали да рисуват. Фокус на епизода е Пещера Магура, което е единственото място по българските земи с пещерни рисунки. 
Вторият епизод ще ни запознае със Солницата, древния град в близост до Провадия. Ще видим, за какво се е използвала солта по онова време. Ще започнем да търгуваме с далечни земи. Ще стройм къщи и ще отглеждаме земеделски култури. Фокус на епизода освен Солницата е и Варненският неолитен некропол, най-старото златно съкровище в света. 
Третият епизод ще ни запознае с живота на Траките. Ще пируваме с тракийски цар. Ще създаваме приятелства и ще се борим срещу нашественици. Накрая с погребален ритуал, ще изпратим тракийския цар към отвъдния живот. Фокус на епизода ще е Александровската гробница.
Заповядайте!
Очакваме след прожекцията да чуем вашето мнение. Какво сте научили? Къде сме сгрешили? Препоръките и съветите ви са добре дошли. 
Проектът все още събира доброволци, които могат да се включат в подготовката, продукцията и популяризирането на всеки епизод. Можете да се запишете за доброволец от този линк: https://goo.gl/forms/Cj2cFn8RXtMWlkrs2
Епизодите ще бъдат озвучени от Борис Касиков. 
Режисьор Теодор Роков. Художници Вероника Трайчева и Елена Митева. Музика Цветан Момчилов.
По идея на Янко Кутин. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна