Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На кого пречат децата!?

Снимка: БГНЕС

На кого пречат децата? Тази провокативно звучаща тема коментираха в ефира на „Хоризонт“ Веселина Докузова и Красимира Хаджииванова. Те разказаха за личния си опит от сблъсъка със служители в различни институции и частни компании заради децата си, които са се държали…..като деца.

Веселина Докузова  е възмутена от отношение, проявено в банка:

Това, което се случи: Влязох в банка, за да открия сметка в лева и бях с малкото си дете. Детето е на година и половина. (Ако някой може да ми каже как можем да накараме дете на 1,5 години да бъде тихо -  благодаря!) Детето си говори и в този момент една от дамите, която работеше зад гишето се провикна: „Може ли по тихо!“ И точно този коментар не беше направен с желание детето да е по-тихо, а просто някак да унизи или да обиди. Ако тя наистина искаше детето да е тихо, може би щеше да дойде близо до мен и да каже: Госпожо, някак можем ли да разрешим това което искате да правите или да дойдете по-късно или да ми предложи вариант. Но тя просто се провикна и мен това много ме шокира, което никога не ми се е случвало извън страната.

И поради факта, че работя в тази сфера аз бях много шокирана от подобно негативно държание, посочи Докузова.

Красимира Хаджииванова, която е една от майките, които преди време подеха инициативата „Път за бебешки колички“ и автор в популярния сайт „Майко мила“, коментира:

Аз първо искам да изразя съчувствие към другата събеседничка и да и кажа, че съжалявам, че след толкова години се е върнала в България и се е случило нещо такова, но майките, които живеят в България -  не искам да обобщавам толкова генерално, но в общи линии са свикнали на такъв тип публични отношения.

Моето впечатление е, че манталитетът ни е такъв, че децата са нежелани на публични места, на които възрастните ходят, за да се забавляват или да вършат важни работи .

На мен също ми се е случвало. Аз имам син на 2 години, който преди месец счупи стъклено шише в аптека, което седеше на неговата височина (незнайно защо стъклени шишета се намират на височина, на която дете може да ги стигне и да ги счупи) и се държаха с мен доста, да кажем -  надменно, така че ме накараха да не стъпвам повече в тази аптека…….Отговорът на персонала беше: Ами така е като влизаш с деца!

Разговора може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!