Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михо Михов: Договорът с Македония трябва да обърне посоката от север-юг на изток-запад

Дотук всички губим, ще печелим, когато и двете страни станат съюзно отговорни в НАТО и ЕС, казва бившият ни посланик в Македония

Михо Михов
Снимка: БГНЕС

От сключването на договор за добросъседство с Македония печеливши са и двете държави. Ние правим повече отстъпки, но не бих казал, че сме губещи. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" ген. Михо Михов от АБВ, бивш посланик на страната ни в Македония през периода 2005 - 2009-а година.

Подготовката на договора започна през 2008 година, неговата рождествена възраст е цели девет години, но главната цел и тогава, и сега, е възстановяване и утвърждаване на доверието между гражданите на двете страни, посочи Михов. Той определи договора като текстово развитие на декларацията - фундамент от 1999 година и допълни, че текстът залага на известен прагматизъм за географските ширини, на които живеем.

Договорът допринася за сигурността не само на Македония, но и на региона. Трансформационните процеси след кървавото разпадане на Югославия са утихнали и затихнали, но си спомняте, че се заговори отново за Велика Албания, Велика Сърбия и прочее, подчерта Миха Михов.

Не говорим активно за езика, тъй като това би накърнило перспективата да бъде подписан договорът, смята той:

БГНЕСФормулировката, формулата "според конституцията" отваря врати, или поне загърбва проблема, пък рано или късно поколенията, особено в Македония, ще разберат произхода си. Албанският фактор е този, който катализира процесите... Българското в Македония е толкова живо, колкото яростта против българската история и култура.

Големият поток от стоки, капитали и услуги трябва да тръгне от България за бивша югославска република Македония, отбеляза още Михо Михов:

Точно това означава да обърнем посоката север-юг, на изток-запад и запад-изток, тъй като Коридор №8 иска да свърже Адриатическо с Черно море. Само когато България и Македония се сближат до такава степен, биха повлияли на Европейската комисия паневропейският коридор да стартира своето строителство. Дотук всички губим. Ще печелим всички, когато именно двете страни станат съюзно отговорни в НАТО и ЕС и активно работят за изграждането не само на Коридор №8. Посоката север-юг: Сърбия-Гърция убива много от нашите възможности и развитие на двете страни.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна