Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как едно решение на ЮНЕСКО се превърна във фитил в израело-палестинския конфликт

Снимка: БГНЕС


Решение на ЮНЕСКО за обектите на религиозно-културното наследство край Хеброн предизвика радост у палестинците и възмущение у евреи и християни.

Според Библията в района на Хеброн е имало много погребални пещери. Преди 3 700 г.,когато умира жената на Аврам -Сара той, избира тази. Можел е да я вземе безплатно, но я е купил скъпо, прескъпо и я превръща в семейна гробница. Преди 2 хил. години цар Ирод изгражда постройката върху пещерата. Върху основните й кръстоносци и по-късно византийци строят църкви, чиито руини над „Пещерата на патриарсите“ личат и до днес. По времето на Саладин и на мамелюците върху основите на сградата е построена джамия.  Преди хиляда година са затворили пещерата и сега може да се влиза само в надземната част, която е молитвен дом има и през малки дупки се надниква в нея. През повечето от времето през вековете на евреи и християни не е било позволено да се молят в джамията. Можели са да се изкачат до седмото стъпало на входа, откъдето да се надникне в пещерата, преди да я зазидат, разказва проф. Исак Райтер от Ерусалимският институт за политология.

След 1967 г . се стига до споразумение - и евреите, и християните да се молят, макар и в малко пространство, наречено зала на Яков. Поклонниците са много и се разрешава да се разпъне шатра край джамията, но в молитвения дом не може да използват вино за ритуални цели като комка, кидуш и др. Палестинската управа на Хеброн не разрешава строежа на по-масивна постройка до джамията. Постига се съгласие на големите еврейски и християнски празници да се ползва цялата джамия. Има и един черен ден: през 1994 г лекарят  Барух Голщайн влиза във военна униформа и с оръжие в джамията и убива и ранява молещи се. В резултат се строи стена между мюсюлманската и еврейската части. От четвърт век няма инциденти в самия храм. Израел е обявил „Пещерата на Патриарсите“ за паметник на културно-религиозното наследство и е отделил 50 милиона за реставрация, но общината в Хеврон отказва да получи парите, а използва средства от мюсюлмански фондации. Това разказа още проф. Райтер.

ЮНЕСКО прие Палестина като равноправна държава в своите редове и те използват тези си права да постигнат дипломатически успехи. В документа на световната организация, това което евреи и християни наричат Пещерата на Патриарсите“, е посочено като джамията Ибрахими“, според вярването, че там е погребан един от приближените на пророка Мохамед, въпреки че и в Дамаск има негова гробница. Арабите считат, че историята на обекта започва през 1250 г  със завземането му от Саладин. В  ЮНЕСКО я записват я като обект на световното наследство“, стопанисван от палестинците, казва Офер Залсберг - политолог от групата за решение на международни конфликти.

Според проф. Райтер ЮНЕСКО искат да покаже този обект като застрашен, а той не е. Решението е било прието с формулировката на палестинците:

Явно не са си направили труда до дойдат да го видят на място. Имам чувството, че организацията ,която трябва да се грижи за културното наследство и да се запази града и „Пещерата на Патриарсите“ като важен обект на световната култура, по скоро си бе поставила за цел да покаже Хеброн като град на палестинците. По символичен начин това подготвя  светът да признае Палестина като самостоятелна държава. Решението на ЮНЕСКО засяга религиозните чувства на евреи и християни, защото пещерата е назована само с арабското й име.

Подробностите можете да чуете от репортажа на Фена и Искра Декало в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени