Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Костадинова: Разделяме изпитите, за да се минимизират грешките

С новото разпределение на ваканциите учебната година не се увеличава

Евгения Костадинова
Снимка: БГНЕС

Разделянето на датите за провеждане на държавните зрелостни изпити и националните външни оценявания в 7-и клас дойде след сериозен анализ на ситуацията през тази учебна година. Това обясни в предаването "Преди всички" Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерството на образованието и науката:

В тази учебна година за първи път държавните зрелостни изпити се проведоха под формата на различни модули с различна продължителност. Фактът, че на датата за втория задължителен държавен зрелостен изпит се полагат държавни зрелостни изпити по 13 различни учебни предмети, които са групирани в три отделни групи с различна продължителност, изисква доста прецизна организация в училищата. Като прибавим към това, че досега на тази втора дата на държавен зрелостен изпит се провеждаше и изпитът от националното външно оценяване по математика - също в два модула, вече напряга чисто организационно системата и естествено крие рискове от проблеми и грешки. Затова едната причина, поради която разделяме датите на зрелостните изпити и на националното външно оценяване е, за да може да се осъществят в една спокойна атмосфера и да минимализираме грешките.

По-сериозна причина е настояването и на родители, и на учители в годините националното външно оценяване да се проведе максимално късно, за да може да се покрие по-голяма част от учебното съдържание, изтъкна още Костадинова: 

Оказва се през годините, че при по-ранно изтегляне на националните външни оценявания (това важи между другото и за 4-ти клас), част от учебния материал, който е разположен в годишното разпределение в края на учебната година, не може да бъде проверен.

Относно промяната в режима на ваканциите и учебните дни експертът от МОН посочи:

Няма да увеличим учебната година - учениците ще учат точно толкова дни и точно толкова часове, колкото са учили и миналата година. Разликата е в това, че учебните занятия се разтеглят, тоест имаме малко по-дълга есенна ваканция с два дни, малко по-дълга коледна ваканция с няколко дни, съответно пролетната ваканция варира. От тази гледна точка всичките тези дни, които се събират от есенна, коледна и други ваканции, изместват края на учебната година и създават усещане за намаляване на лятната ваканция. В интерес на истината става въпрос за пет учебни дни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна