Eмисия новини
от 17.00 часа

Журналистка от БНР е разговаряла с арестуваните в Турция българки

Снимка: БНР
Преди ареста в Турция, с двете българки се е срещнала журналистката от програма "Христо Ботев" на БНР Николета Атанасова. Тя е работила над журналистически разказ за любовната история на дъщерята и британеца.

Мира е българка с кюрдски произход, по баща. Джо е британски войник, участвал е в хуманитарни мисии на страната на кюрдите в Сирия. Запознават се във Фейсбук през миналата година по време на неговия престой в Сирия. Тогава тя живее в Холандия, където учи международно право. Свързва ги нейната група във Фейсбук, която помага на доброволци в Сирия. Джо е британски войник, участвал е с Британската армия в мисии в Афганистан и учения в Африка. По-късно заминава за Сирия като доброволец, където остава 6 месеца. След завръщането си у дома във Великобритания е арестуван от властите, за да бъде уточнено на чия страна е участвал в конфликта. Властите във Великобритания не откриват нищо, в което да го уличат. Той продължава живота си там, като работи в завод.

Мира и Джо се влюбват. Въпреки че тя живее в Англия, не прекъсва връзката с роднините си в България. Това лято двамата идват тук и решават да заминат на почивка в Турция. Идеята на Мира е била да запознае Джо с роднините си там.

Днес двамата са задържани по подозрение в тероризъм…

От звуковия файл можете да чуете разказа ѝ.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.