Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите трябва да имат самочувствие и да летят

Басът Валентин Пейчинов: Искам да откривам и помагам на повече български таланти

Снимка: https://www.valentinpeytchinov.com

Беше ми подадена ръка и благодарение на хората, които са ми помагали, победих в четири международни конкурса, имам и други награди, завърших Джулиард скул. За всичко това разказва с благодарност оперният певец Валентин Пейчинов, който от години живее в Америка, има 10 блестящи години на сцената на Метрополитън опера и за четвърта поредна година провежда майсторски клас в София. Всъщност класът е сформиран още в Ню Йорк, след което подготовката продължава в Залцбург, следва София и завършва в Китай и Хонг Конг.

Маестро Пейчинов споделя, че класът обикновено се състои от осем до десет души, защото не бива количеството да вреди на качеството на подготовката. А иначе курсът е изцяло насочен към техническата подготовка на участниците, които не се занимават само с класическа музика, но и с поп и рок музика, както и с фолклор. В София класът е най-дълъг - четири седмици, за разлика от останалите места. Това е обяснимо, защото маестрото иска да покаже на учениците си своята родина.

А иначе, Валентин Пейчинов живее вече трийсет години в Ню Йорк. На въпрос: "Какво му е дала Америка?", отговоря: Америка стана мой дом. Обичам я, както обичам и България. Градът, в който живея - Ню Йорк, е много интензивен. Даде ми изключително много възможности да работя с различни професионалисти.

Затова и в работата си с младите певци, се старае да бъде взискателен, но и да ги окуражава. Категоричен е: Младите трябва да имат самочувствие и да летят.

С респект и уважение говори за своя ментор Гена Димитрова. Тя беше едно голямо сърце, спомня си Валентин Пейчинов. С нея съм работил три пъти, което не означава, че съм взел само три урока, а три пъти по три - четири месеца съм работил по цял ден, което се равнява на многогодишна работа.

С благодарност се връща и към времето, в което е взимал уроци при Джулия Мазиело, която е преподавала на Бениамино Джили и Мария Калас, и от която получава ценен урок: "Когато преподавателят спре да говори, тогава ученикът е подготвен перфектно."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна