Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли процесуални нарушения на съда и прокуратурата по делото на Стайко Иванов

Адвокатите Пламен Димитров и Галя Динкова.
Снимка: личен архив
Мнозина се питат действително ли делтапланеристът Стайко Иванов е убил македонеца Киро Тодоровски? Над 500 души са подписали петиция, с която искат възобновяване на делото срещу Стайко Иванов заради основателно съмнение за съществуващи процесуални нарушения на съда и прокуратурата по делото. Престъплението е извършено преди 20 години. Стайко в момента излежава осемгодишна присъда за убийството на македонеца Киро Тодоровски. Години след убийството Стайко Иванов твърди, че не е убил Тодоровски. Осъден е след като решава да потърси правата си.
Ето и историята на казуса. Стайко Иванов се качва на автостоп при Тодоровски на 11 май 1997 г. По време на пътуването македонецът е застрелян докато шофира. Иванов е посочен за извършител на престъплението без да е намерено оръжието, без да има мотив за убийството и с наличието на твърде спорна експертиза на доказателствата за стрелбата. Защо никой не разследва микробусът, в който е станало убийството, какво е правил убитият в страна ни, участвал ли е в контрабанден канал, имало ли е трети човек в микробуса, който е възможно да е стрелял.
През годините по делото се произнасят 13 съдии, а то е спирано и възобновявано, връщано е след разпореждане на ВКС за отстраняване на неточности. Разследването е продължило 10 години, а делото е прекратено. И когато Стайко Иванов започва да съди държавата, защото месеци наред е бил в ареста без доказателствен материал, малко по-късно делото срещу него е възобновено. Каква е истината? Чуйте повече от интервюто с адвокат Галя Динкова и адвокат Пламен Димитров, консултант на „Законът и Темида“ – хората, които и до ден днешен продължават да търсят обективната истина и да помагат на Стайко Иванов. Ще чуете и приятелката на Стайко Славина Ангелова. Чуйте повече в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна