Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мехмед Юмер:

Възможно е освобождаването на Мира да е жест, защото България е единствената врата на Турция към Европа

В Турция социалните медии са под контрол и всеки пост носи след себе си един риск

Мехмед Юмер
Снимка: БГНЕС

В турските медии нямаше много информация за случая с арестуваната българка Мира и приятеля ѝ. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" журналистът Мехмед Юмер. Той изтъкна, че в южната ни съседка много лесно се лепят етикети на тероризъм, дори и сред журналистите.

Мира Яшар са я питали: "Тук е държавата Турция, ти защо имаш кюрдско знаме на лаптопа си?". Изровени са преди няколко години качени във Фейсбук нейни снимки и така нататък. Нека да направим и другото сравнение. Вижте как немският журналист на "Ди Велт" Денис Юджел също така, по тази схема, е в затвора и едва ли не той става заложник на едни търкания между две държави. И този случай не ми изглежда нещо по-различно. Това е сигнал.

Възможно е освобождаването на Мира да е "жест", защото България е единствената врата на Турция към Европа и единствената държава, с която тя е в добри отношения, коментира Юмер и призова хората, които посещават Турция, да внимават:

Сега Турция се намира в едно извънредно положение, което се удължава постоянно. В това положение, което се утвърди, демокрацията в Турция остана под руини. Много от клаузите на Международната конвенция за защита на правата на човека не работят. Всеки трябва да си го има едно наум.

Този случай с Мира Яшар показва, че социалните медии са под тотален контрол и въобще всеки пост, всяко шерване, носи след себе си един риск.

Интервюто с Мехмед Юмер можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна