Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Карагегов:

Затвор за младежи, употребили канабис дни преди да седнат зад волана, няма да промени състоянието на пътя

Снимка: ОДМВР - Силистра


Социологическо изследване отчита над 90% подкрепа за завишаване на наказателната отговорност на лица, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици и причинили щета или смърт. Съмнявам се това да са процентите подкрепа за хора, които преди 2 седмици са пушили трева и в момента биват заловени, а в момента законът това ни готви. Ако зададем по друг начин въпроса на българските граждани: желаете ли децата и внуците на България да гаснат по затворите за нещо, за което реално не са виновни, предполагам, че 92 процента ще бъдат против. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Димитър Карагегов, програмен мениджър на Българско либертарианско общество, по повод обсъжданите промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата, свързвани с употребата на наркотични вещества: 

Тревогата ни идва от това, че затварянето в затвор на няколко хиляди млади невинни български граждани няма да промени по никакъв начин състоянието на пътя.

В последните месеци тенденцията на това правителство е за твърд курс на нулева толерантност към употребяващите наркотици. Ние разбираме волята на управляващите, но за съжаление този твърд курс е поет, без да бъдат премислени последиците от тези закони. Буквално последният закон, който е внесен от Борис Ячев, не е защото има някаква стратегия и визия за това, което се случва по пътищата, а е защото ние сигнализирахме за този проблем три дни по-рано. Това е нивото на комуникация с гражданското общество. Ние отиваме при държавата и им казваме - тука имате проблем, защото тези и тези хора, които не са виновни, ще влязат в затвора, което е социален проблем.

От тези 500 човека, които са с отнети книжки за наркотици от последните 6 месеца, сигурно 200 са ни писали на страницата. Те директно очакват затвор. Как трябва да обясним каква е справедливостта на един млад баща, глава на семейство, който е единственият работещ в семейството, издържа детето и съпругата си, който в момента очаква присъда и единственото му престъпление към обществото е това, че вечерно време вместо с ракия, този човек си почива с цигара канабис. Този човек, без да е под влияние на наркотика, без да е по някакъв начин опиянен, е бил е заловен три дни по-късно, бил му е даден слюнчест тест и той "светва" положително. Това, което е проблемът в сегашното законодателство, е, че досега законодателят много мъдро беше решил, че полицията трябва да търси отговорност само на тези водачи, които са под въздействието на наркотичното вещество, с което аз съм напълно съгласен.

Употребата на наркотични вещества, дни пред водачът да седне зад волана, не представлява опасност за способността за шофиране, убеден е Карагегов, според когото опиянението трябва да се изследва с кръвната проба, която се прави в болницата, като се измерва и концентрацията на алкохол. Държавата отказва да признае, че много хора употребяват канабис, който за младите хора е заместител на алкохола и не заслужават затвор, изтъкна Карагегов, според когото това е най-мракобесният и кръвожаден закон, който съществува в Европа и той ще бъде отменен, когато децата на законотворците започнат да влизат в затвора.

Честно казано, косата ми побелява като се замисля какво ни чака, защото тестерите на КАТ откриват традиционните вещества - трева, амфетамин, хероин. Те не откриват новите така наречените "дизайнерски дроги" и хората, които така или иначе употребяват тези вещества, ще ги сменят с вещества, които не се откриват на тестера, а за съжаление са смъртоносни. Синтетичният канабис, за разлика от естествения растителен канабис, е смъртоносно китайско прахче, което нашите тийнейджъри употребяват. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна