Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна изследователска школа за точни науки посреща младежи от три континента

Проф. Емил Колев
Снимка: БГНЕС

Благоевград посреща младежи от три континента, които ще вземат участие в XVII международна изследователска школа. Младите таланти в областта на математиката, информатиката и информационните технологии са повече от 50. Идват от Аржентина, САЩ, Индия, Нова Зеландия, Иран, Испания, Италия, Македония и България.

Техни наставници ще бъдат научни ръководители от БАН, както и докторанти от водещи световни университети, които са бивши възпитаници на Ученическия институт по математика и информатика, организатор на проявата. Ръководителят на института проф. Емил Колев уточни за "Хоризонт", че през ученическия институт досега са преминали над 1000 деца:

Наблюденията са, че голяма част от тях - да не кажа почти всички, завършват след това образованието си в чужбина - в добри университети, след което пък голяма част от тях се връщат тук, което ни радва.


Участниците в международния ученически форум ще работят по индивидуални научно-изследователски теми в областта на теория на числата, комбинаторика, софтуерно разработване, компютърно моделиране, роботика. Темите се предлагат от менторите и са много разнообразни, допълни проф. Колев:

Поне 40-50 теми са предложени, за да може всеки един ученик в зависимост от това какви са му интересите и какво иска да прави, да си избере това, което най-много му подхожда и да работи с удоволствие.

Международната лятна изследователска школа, чийто домакин за трети път е Благоевград, ще продължи до 19-и август. В рамките на инициативата двама ученици заминават на лятна изследователска школа в САЩ.

Още за школата слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна