Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Македония подписаха договора за приятeлство, добросъседство и сътрудничество

Според Могерини и Хан договорът засилва европейската перспектива пред Македония

| обновено на 01.08.17 в 16:27 БНР Новини
Снимка: Цветелина Стоянова, БНР
България и Македония официално подписаха договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Под документа подписите си сложиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев. Церемонията се състоя в сградата на македонското правителство в Скопие. След тях меморандуми за сътрудничество подписаха транспортните и енергийни министри на двете страни.

По думите на Заев, неговият народ днес има право да бъде щастлив от стъпката, която е направена с България.

Показахме как добри приятели стават още по-добри приятели.

Зоран Заев определи подписването на договора като историческа стъпка, а на въпроса какви компромиси са направили двете държави, за да се стигне до днес, той отговори:

Според мен отстъпките, които направихме – и Република Македония, и Република България – са в това, че на половин чаша с вода решихме да гледаме, че е полупълна, а не полупразна, за да можем да гледаме на перспективите напред. Това, което се съдържа в договора, предлага изключителни перспективи за гражданите на двете страни и за самите държави. 

Република Македония и Република България направиха историческа стъпка напред, заедно. Историята поставихме като основа за бъдещето и открихме път за стабилност и развитие за двете държави и за Балканския район. Затворихме въпроси, с което недвусмислено направихме път за сътрудничество между нашите страни. Този договор е общ успех.

Заев припомни, че силно критикуваният от опозицията в Македония договор е плод на работата и на предишното правителство, което сега е в опозиция, а Бойко Борисов анонсира своя среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски тази вечер. Той припомни също, че ГЕРБ и партията на Груевски са от едно и също политическо европейско семейство и обясни: 

Критичари винаги ще има. Критики имаше и в България. Много от моите опоненти казват: "Защо е нужно?". Някой като иска да отива в НАТО и в Европейския съюз, можем да бъдем по-твърди, когато и от нашия глас зависи. Това приятелско ли е? Това добросъседско ли е? Това перспектива носи ли? Според мен не. Така че демокрацията е това. Ще има критики за този договор, но той е гаранция. Двата меморандума, дай Боже, да се случат, ще видите каква ще е разликата.

Този договор има смисъл, защото показва на Европейския съюз, че в размирните Балкани, които само преди 20 години бяха толкова кръвопролитни, такива нещастия на десетки хиляди хора се случиха... Ще видите и сега реакцията в Европейския съюз след този договор. Тя ще бъде положителна, защото не знам дали е за първи път, но между две държави без модератори, без посредници, без някой да ни напътства, сме стигнали до извода, че мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало. Дали сме си сметка, че това ще остави младите хора на Балканите, това ще вдигне конкурентоспособността, това ще ни направи силни, независими и значими. Неслучайно хората са казали, гледайки назад, ще се спънеш, ще паднеш. Затова ние решихме да гледаме напред и аз съм убеден, че след 10 години резултатите от днешната среща ще бъдат видни и за двете държави.

В отговор на въпрос от македонска медия защо точно на националния празник Илинден трябва да се подписва договор и да се празнува заедно, българският министър-председател обясни, че миналото трябва да се загърби:

Празниците са общи. Защо да не ги празнуваме? Да се сбием тогава, ако искате? Да покажеме, че сме на Балканите?! Години наред сме правили това нещо! Много пъти сме се сбивали и всички сме велики – Велика България, Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Македония, и от войните докарахме Балканите да са най-бедното и най-изостаналото място в Европа. Ние с колегата искаме да вървим и да достигнем равнищата на Германия, Австрия, Франция, Холандия. Там искаме да отидем.

Бойко Борисов поздрави всички, работили по изготвянето на документа:

Можеше ли да не подпишем такъв договор? Можеше! Години наред не е подписван!!! Затова искам да поздравя и премиера Заев, външните министри и екипите им. Работиха няколко месеца изключително активно, за да имаме подписания днес договор с толкова хубавото име: "Добросъседство". Двата меморандума са изключително важни и за вас, и за нас.

Договорът трябва да бъде разгледан приоритетно от парламентите на двете страни, каза Борисов, след като разговаря  в Скопие с председателя на македонския парламент Талат Джафери.  Премиерът подчерта искрената подкрепа на България за стремежа на Македония да се присъедини към Европейския съюз и НАТО. 

Снимка

В началото на документа се отбелязва, че двете страни са убедени в необходимостта от укрепване на сигурността и мира, сътрудничеството и доверието в Югоизточна Европа. България и Македония ще се стремят да създават необходимите условия за възможно най-широко движение на стоки и услуги; ще разширяват и усъвършенстват транспортните връзки в срок до 3 месеца от влизането на договора в сила; ще се създаде и смесена комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси. Тя ще допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани доказателства, исторически извори за научно тълкуване на историческите събития. Двете страни ще организират по взаимна договореност съвместни чествания на общи исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения. Договаря се още, че нито една от страните няма да предприема, подтиква и поддържа действия, насочени срещу другата страна, които имат неприятелски характер, а всяка от страните има право да защитава правата и интересите на своите граждани на територията на другата страна. Двете страни ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, пише още в документа. Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз.
 

С подписаните меморандуми двете страни се ангажират да работят за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ. Ще бъде създадена съвместна газова работна група, която ще подготви предварително технико-икономическо проучване за изграждане на газовата връзка. С втория документ българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София – Перник – Радомир – македонска граница – до 2027 г. Република Македония, от своя страна, се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка – Деве баир – българска граница – до края на 2025 г. 

Премиерът на Македония Зоран Заев и представители на кабинета посрещнаха с военни почести пред сградата на македонското правителство в Скопие министър-председателя Бойко Борисов и водената от него българска делегация. В македонската столица бяха въведени извънредни мерки за сигурност – засилено полицейско присъствие и наблюдение с  хеликоптери. Преди подписването двамата премиери разговаряха на четири очи. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна