Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Николчева: Въпросът за ваканциите не може да се решава под натиска на родителите

Снимка: БГНЕС

До 28-и август Министерството на образованието и науката очаква становищата на заинтересованите страни по казуса с продължителността на учебната година и разпределението на ваканциите. Вече е факт и протестна петиция срещу проекта на МОН за удължаване на учебната година с няколко дни.

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета засега е единствената организация, депозирала предложенията си в просветното ведомство. Едно от тях е началото на учебната година да бъде изместено в началото на септември.

За "Хоризонт" и предаването "12+3" председателят на организацията Надежда Николчева коментира, че родителите винаги ще бъдат на различни позиции за ваканцията, затова е добре подобни решения да се вземат от професионалисти и това да не става кампанийно:

Застъпихме позицията, че удължаването не е мотивирано с нищо, освен необходимостта да се уплътнят тези необходими учебни седмици за учениците от гимназиален етап – до 2-ри юли. Въпросът за началото и края на учебната година отдавна стои на дневен ред и не го решаваме с интереса на самите ученици, а с популистки мерки.

От известно време на образователните институции се гледа по начин, който прехвърля социалните функции на други институции върху училищата, отбеляза още Николчева:

Родителят, когато взима детето си от училище, не проявява интерес към това какво са учили, как се е справило, а пита: "Яде ли? Какво яде? Хлябът без глутен ли беше?"

Добре е да се помисли за дневната натовареност на учениците, тоест ако удължим учебната година, ние ще намалим дневната натовареност – това е един от ефектите, смята Николчева. Тя посочи, че заниманията с учебния материал на един ученик в гимназиалния етап например надхвърлят като брой часове работния ден на неговите родители.

Няма защо да се сърдим на учебниците или на техните автори, защото те само следват учебните програми, подчерта Надежда Николчева:

Тоест промяната трябва да започне от учебните програми. Трябва да видим наистина онова, което вълнува съвременния млад човек, онова, което е в състояние да събуди интереса му и оттам да тръгнем да търсим авторите – сред които, разбира се, ще има и класици.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени