Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектите искат намаляване на процедурите и ненужната бюрокрация в ЗУТ

Снимка: Радостина Билярска

Камарата на архитектите настоява да се промени Законът за устройство на територията, за да бъдат намалени процедурите и ненужната бюрокрация. Сега според архитектите се изискват прекалено много документи, които с нищо не допринасят за крайния резултат от строежа. Да се разграничат процедурите за строителство на къща и по-голям обект като МОЛ например, настояват от Камарата на архитектите. Архитект Банко Банов предложи да има инвестиционен режим в инвестиционното проектиране: 

Проектантската дейност на територията на Република България задължително и само трябва да бъде упражнявана чрез регистрирани проектантски бюра. Нещо, което на този етап не се наблюдава от администрацията.

Гилдията на архитектите настоява да се въведе електронна система за издаване на разрешителни за строеж, а също и да има по-строг контрол върху строителството. Архитект Петкана Бакалова добави:

Даже на хартия се оказа, че има въведена 13-етажна сграда в София, която на практика, няма асансьори, няма паркинги и не са димоуплътнени вратите на стълбището. Ако пламне там, всички ще изгорят като факел, но на хартия всичко е изрядно и РДНСК е приел сградата, без проектантът, между другото, въобще да е уведомен, с фалшифициране на подписи".

Още детайли за позицията на гилдията чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна