Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Илко Гетов:

Шансът на България да спечели надпреварата за домакин на Европейската агенция по лекарствата е 50:50

Снимка: БГНЕС

Шансът на България да спечели надпреварата за домакин на Европейската агенция по лекарствата е 50:50. Това заяви пред "Хоризонт" председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. София се състезава с още 18 града за преместването на агенцията от Лондон, след като Великобритания напусне Европейския съюз.

Домакинството на Европейската лекарствена агенция няма да се отрази на цените или качеството на лекарствата, продавани в България, коментира пред "Хоризонт" неврохирургът д-р Емануил Найденов от фондация "Остани":

Ползите са основно индиректни - седалището на една такава агенция е съпроводено с много структурообслужващи звена, които в крайна сметка генерират брутен национален продукт. И това би било - от една страна, добре за авторитета на страната, а от друга страна - за икономиката.

Предложението на София е агенцията да е поместена в "София Тех парк" - това ли е най-подходящото място според фармацевта Илко Гетов:

Това не мога да коментирам, защото не знам какви са другите възможности. Знам само, че е необходима доста голяма квадратура от офисна площ, където да се ситуира самата администрация.

Д-р Найденов е убеден, че домакинството на агенцията ще е в полза на България:

Не знам дали има достатъчно политическо лоби на европейската сцена да бъде разрешено на България да бъде седалище на такава важна агенция. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна