Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Иванов: Трупаме все по-голям екологичен кредит

В България изсичаме поголовно вековните си гори и вече нямаме естествени реки, но глобалното затопляне ни изглежда далечно и абстрактно

Владимир Иванов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Днес е така нареченият Ден на прекаляването или денят, в който човечеството изчерпва на годишна база ресурсите на планетата - вода, почва и чист въздух. Изчислението правят световните природозащитни организации WWF и Global Footprint Network. На практика след днешния ден живеем на екологичен кредит и за сметка на следващите поколения.

Всяка година взимаме все по-голям кредит и някой ден няма да има откъде да взимаме, коментира в предаването "Преди всички" Владимир Иванов от WWF - България, който даде пример за по-зелено поведение и по-устойчив и отговорен начин на живот:

Да внимаваме какво потребяваме - колко вода, колко месо, как да споделяме транспорт, как да използваме по-енергийно-ефективни електроуреди, как да мислим заедно. Ето, сега ние си имаме един град като София, който е най-мръсният град в Европа.

Един от начините да бъдат чути тези неща е като се огледаме около нас и видим какво губим ние, защото България някак стои на завет в тези изследвания и в тези световни страховити процеси. Като говорим за глобално затопляне знаем, че някакви неща, някъде там, по полюсите, се топят. Може би е така, може би не е, може би изглежда страшно, обаче тук нищо не се топи. Не е точно така.

Владимир Иванов подчерта неграмотното отношение към горите:

Отидете на wwf.bg/gora и вижте какво се случва с горите в България. Вижте как България, защото е зелена и защото има много гора и това е основна индустрия и тя може да се сече и да се управлява стопански - хората не си дават сметка, че ние изсичаме вековните си гори, които са не повече от 3 процента от горите. Които всъщност складират въглеродни емисии, които опазват водата в планините, които опазват възможността на планината и на гората да създава и да опазва живот - да опазва видовете. Те не отиват в гори-плантации, те не са в младите гори, те не са в гори, които са правени за сеч. Те са в старите гори, а ние ги унищожаваме поголовно.

Същото нещо е с реките. България няма вече реки, които отговарят на дефиницията "естествена река". Всичките реки са модифицирани, канализирани или са без видове и отгоре на всичцко продължават да се строят и строят ВЕЦ-ове в защитени зони. И последните парченца от реки, в които имат живот, си отиват непрекъснато, всеки ден. Това са неща, за които трябва да се замислим и изведнъж много близко ще ни стане, този кредит ще ни натежи много, лично на нас.

Най-драматично стои въпросът с глобалното затопляне, посочи екоактивистът:

Там има изчисления, че ние ако до три години не направим необходимите действия, които бяха започнати 2015-а с Парижкото споразумение за климата, от което пък сега Тръмп се оттегля и дава изключително лош пример на света - няма да можем да върнем вече брояча назад. Това е най-страховитият пример. Другите неща са компенсируеми, може би не в нашето поколение, но ако се мисли дългосрочно.

Планетата не може да "складира" повече замърсяване, затова се затопля, заради това се променя климата, затова мигрират или изчезват видове, категоричен бе Владимир Иванов.

Как всеки от нас може да не прекалява и да минимизира личния си екологичен отпечатък върху планетата - слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна