Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ние и пчелите

БНР Новини
Градски пчели НДК
Снимка: wikimedia.org

Пчелата и мравката спорели коя от тях е по-работлива. Мравката настоявала, че е тя, защото даже в приказките се разказва за нейното пословично трудолюбие. Отговорът на пчелата бил кратък: Да, ти работиш много, но само за себе си.
Наистина, медоносните насекоми създават с труда си изключително полезни продукти – достатъчно е да опитаме да си представим, че за да направят един килограм мед, те трябва да съберат от растенията около три килограма нектар и да го обработят, а за тази цел пчелите от един кошер посещават до 225 хиляди цвята на ден. Проблемът е, че все по-често напоследък се налага да говорим за измирането на цели пчелни популации, при това не с притчи, а с факти. Какво се прави за решаването на този тревожен проблем?
Трифон Михайлов от фондация „Имам си кошер“ разказва за използването на специфичен вид кенийски кошери в градски условия – практика, използвана вече в много страни, която се опитва да помогне на заплашените от пестициди и инсектициди насекоми и у нас. Обнадеждаващи щрихи по темата добавя инж. Тодорка Лепкова от фирмата-правоприемник на Института по керамика и пътно машиностроене в град Дебелец, където е създаден друг вид, само че керамични кошери, които изолират пчелните семейства от вредните за тях влияния на околната среда. И на човека, разбира се.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени