Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неглижира ли се осиновяването в България

Снимка: БГНЕС

Осиновените деца в България са все по-малко, сочи статистиката. По данни на Агенцията за социално подпомагане през 2011-а 720 деца без родители са намерили дом, като са били осиновени, а през миналата те са едва 550. В момента около 2500 деца чакат своето ново семейство.
 

Темата коментира в ефира на „Хоризонт“ психологът Величка Дошева от Българската асоциация „Осиновени и осиновители“. Според нея намаляването на броя на осиновяванията у нас не е свързано с това, че процедурата е бавна, а повече с факта, че децата, които търсят ново семейство, са на възраст над 4-5 години:

Не мога да кажа, че проблемът е толкова в бавната процедура. Ако мога да направя сравнение, процедурата по осиновяване във Франция е 9 месеца, а в България е накъде около 4 месеца проучването и времето до вписване в регистъра на чакащите за осиновяване. Но има няколко фактора, които влияят върху това родителите наистина по-малко да осиновяват - кандидат-осиновителите, и това е, че децата, които са за осиновяване, много често вече са над 5 години и е изключително трудно, когато детето е над 5 години - то от институцията или от приемната грижа, когато влезе в едно семейство, започват истинските трудности, тъй като родителите нямат възможност да бъдат за дълго време и постоянно с тях, тъй като децата от институцията или от приемната грижа веднага тръгват на детска градина.

Психологът подчерта, че осиновените деца имат болезнена нужда от сигурност, както и от време, за да се приспособят към новата среда, а това е много трудно, ако за родителя осиновител няма предвиден отпуск за отглеждане на дете. Затова от асоциацията продължават да напомнят на институциите, че е важно за осиновителите и на деца и над 5 години да има отпуск за полагане на грижи за новия член на семейството.

Много важно е за едно дете, което е осиновено, да бъде изключително подкрепяно и то да бъде сигурно, че няма да бъде изоставено отново, подчерта Дошева, допълвайки:

И тъй като, може би, най-вероятно детето е живяло доста време изолирано, то няма необходимия ресурс да се справи с предизвикателствата на социалната среда. И тук вече идва много сложният фактор за това, че родителите, които осиновяват над 5 години, нямат целеви отпуск, който да прекарат известно време с детето и да бъдат в непрекъснато и постоянно общуване, тъй като за тези деца е жизнено необходимо те да бъдат постоянно с родителите си, за да почувстват тази сигурност, че няма да бъдат изоставени.

Ние в Българска асоциация "Осиновени и осиновители" апелираме именно към тези законови промени всички родители, които осиновяват деца, да имат целеви отпуск, за да могат в адаптационния период, следосиновителния период, да прекарат колкото е възможно повече време с детето си.

Във връзка с тезата, че осиновяванията намаляват за сметка на разрастването на приемната грижа, Величка Дошева коментира:

За съжаление, не мога да коментирам нещата за приемна грижа, но колкото по-бързо се случват законовите промени - облекчаване на кандидат-осиновителите - и да има подпомагане, съпричастност към осиновителите, смея да твърдя, че толкова по-скоро тези проблеми ще бъдат разрешени, тъй като в момента си мисля, че много малко е подкрепата за осиновителите и кандидат-осиновителите в България. Пак казвам, голям проблем е именно този отпуск, което е най-важно за децата, и невъзможността им те да прекарват пълноценно време с родителите си.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна