Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Ковачев: Очакваме, че президентът ще постъпи отговорно и ще наложи вето върху промените в екозаконодателството

Снимка: БГНЕС

Над 20 неправителствени организации поискаха президентът да наложи вето върху приетите наскоро поправки в Закона за опазване на околната среда, с които се въвежда възможност за обжалване на оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) само пред една съдебна инстанция за обекти от национално значение. Темата коментира в ефира на „Хоризонт“ Петко Ковачев, който е изпълнителен директор на Института за зелена политика, като заяви:

В момента ние сме свидетели на едно ударно, аз бих го нарекъл "болшевишко законотворчество", защото без обществено обсъждане, което е задължително, само за 16 дни от внасянето на този законопроект до неговото приемане на второ четене в пленарната зала, се отменят основни гаранции за добро правосъдие, а именно - проекти, които се определят по усмотрение на Министерския съвет, биват обявявани за обекти с национално значение и съответно съдебният контрол върху законосъобразността на издаденото решение по оценка на въздействие върху околната среда отива само на една инстанция. 

С актуалните промени в законодателството у нас, които се отнасят до околната среда, България създава прецедент в Европейския съюз, смята Петко Ковачев:

Тук трябва да кажа, че в Европейския съюз в нито една държава не съществува тази практика. Всички решения по процедурата по ОВОС подлежат на двуинстанционно производство, съответно се получава така, че България създава опасен прецедент за целия Европейски съюз, нарушавайки редица и европейски, и международни законови изисквания.

Очакваме, че президентът ще постъпи отговорно, държавнически и ще наложи вето, каза още Ковачев, допълвайки:

Съзнаваме колко това вето е крехко в български условия, но то поне ще покаже, че има институции, които не са съгласни с този тип изземване на демокрация, изземване на власт от другите власти, защото реално в момента се изземва власт и права от съдебната власт. И между другото, аз съм учуден, че съдиите, които също са потърпевши от този закон, не реагират, каза още Ковачев. Той обеща протести на еколози по време на българското председателство, ако промените в Закона за опазване на околната среда и Административно процесуалния кодекс, срещу които възразяват гражданските организации, не бъдат отменени.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна