Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се новите изисквания на ЕС към големите горивни инсталации

Снимка: БГНЕС

До дни официалният вестник на Европейския съюз ще публикува новите изисквания към големите горивни инсталации. Завишените екологични норми ще дадат възможност в Европа да бъдат затворени най-мръсните въглищни централи. Новата директива ги поставя пред дилемата да инвестират за постигане на режима на емисиите от азотни и серни диоксиди, фини прахови частици и живак, или да затворят.

Жалко е, че темата за опазване на околната среда и човешкото здраве не се коментира достатъчно, защото България плаща много тежка цена във връзка със замърсяването на въздуха, което остава след себе си нашата индустрия. Това подчерта в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Генадий Кондарев от "За земята":

Говорим предимно за въглищна индустрия, защото тя генерира една голяма част от това, което имаме като замърсяване, както и битовото потребление и транспортът. Това са трите големи неща, които водят до лошото качество на въздуха, което имаме в България, както и лошото качество на живот.

България вече няколко пъти се издънва сериозно в обещанията си, от гледна точка на инвестиции, които трябва да бъдат направени в определени централи в замяна на предишни отсрочки и отстъпки, които са правени по различни европейски директиви и правила, тоест в някакво отношение страната ни се явява един системен нарушител, добави още Кондарев:

По-рано тази година колегите от екологичната организация, която се занимава с правна дейност, внесоха две директиви, които са свързани най-вече с държавна помощ във връзка с неизпълнени задължения относно въглеродни квоти и дерогации, които са дадени във връзка с предоставяне на преференциални условия за централи, които твърдят, че осигуряват високоефективно производство на електроенергия и топлина. Тези две жалби, които бяха внесени, включват нарушения, които са за близо 2 милиарда евро, които са направени през годините. Това е освен огромен компромис с човешкото здраве, за да не бъдат изградени определени инсталации, така и едно сериозно изкривяване на пазара.

Цялото интервю с Генадий Кондарев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени