Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на ловците разяснява опасностите от свинската чума

Снимка: БГНЕС

След като в Румъния има регистрирани случаи на свинска чума, появата ѝ в България неизбежна. Това заяви в предаването "Преди всички" председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев. Чумата обхваща и дивите животни и това прави ограничаването на болестта още по-трудно, обясни той.

Над 90 процента е констатираната смъртност при диви животи, а при питомните, във ферма влезе ли заболяване, е 100 процента. За съжаление е така. Дори да не умрат, те ще бъдат убити принудително, но заболяването протича много остро, много бързо. Смъртта настъпва буквално за часове.

Заболяването е нелечимо, ваксина няма, а епидемията може да трае с години и има тежки икономически последствия. В Европа няма единни мерки за борба с епидемията. Някои страни подхранват дивите животните в засегнатите региони, за да ограничат миграцията им и огнището на болестта. Други опитват да изтребят цялата популация:

Започват вече да се появяват и индикации, че част от диви животни в засегнати региони, които са засегнати от години, започват да развиват някакъв тип резистентност, някакъв естествен имунитет такъв, какъвто съществува в Африка. Оцеляват въпреки заразата. Има някакъв такъв процент, но е факт, че в засегнатите региони, ако една дружинка миналата година е имала отстрел, да кажем от 25 или 30 броя дива свиня, след навлизането на заболяването на следващата година те успяват да реализират отстрел едно животно. Виждате до какъв голям процент е ограничена популацията, защото отстрелът е функция на наличието на дивеч.

От Съюза на ловците предприемат информационна кампания с разясняване на всички мерки за биосигурност, каза още Василев.

Има методика за реакция и за работа за справяне с това заболяване у нас, изготвена от БАБХ, коментира Василев и призова:

Пробата за изследване на африканска или класическа чума, те са абсолютно идентични. Те включват парченца вътрешни органи и епруветка с кръв. Те не засягат порциона на даден ловец, така че той няма да загуби нищо от това, че ще занесе проба. Точно обратното. Когато ловците разберат, че всъщност те трябва да се опазят от навлизането на това заболяване на тяхна територия, за да могат да продължат да извършват своята дейност.

Ако един ловец случайно, ходейки на лов, направи контакт с терен, замърсен от заболяването, тоест стъпи с обувките върху листенце, което има вируса по него и с тези обувки влезе и нахрани домашното си животно вкъщи, то ще бъде заразено за изключително кратко време.

Интервюто с Васил Василев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна