Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акварел и старинни гравюри в ГХГ - Пловдив

Колекция от 36 акварела, създавани от известни български художници от края на 19-и и 20-и век гостува в Градската художествена галерия – Пловдив. Между майсторите на акварела са Ярослав Вешин, Константин Щъркелов, Дечко Узунов. Творбите са от фонда на Софийска градска художествена галерия. Преди Пловдив изложбата е показвана в Париж и в българските културни центрове в Прага и във Варшава. 

Колекцията от акварели е експонирана на първия етаж в Пловдивската градска художествена галерия - Пловдив.  

На втория етаж ГХГ - Пловдив показва част от колекцията от старинни гравюри от ателиетата на Лувъра. Повечето от тях са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувъра ("Chalcografie de Louvre") в един почти 200-годишен период – от 18-и до началото на 20-и век. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, но също – битови и пасторални, портрети, пейзажи. Творбите са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година. Те се показват за втори път пред пловдивската публика.

Двете колекции ще останат в ГХГ - Пловдив до края на месец август. 

За гостуващата колекция от 36 акварела от известни български художници в звуковия файл разказва кураторът на изложбата Светла Георгиева, уредник в Софийската градска художествена галерия. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна