Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП с алтернативен проект за антикорупционен закон, кани на консултации президента и главния прокурор

Нинова се обяви против проекта на правителството, който слива съществуващите органи в новото антикорупционно звено

| обновено на 04.08.17 в 19:19

БСП се обяви против проекта на правителството за антикорупционен закон и покани на консултации президента, главния прокурор и представители на съдебната власт по своя проект по въпроса.

Социалистите не са съгласни с предложението на управляващите новото спецзвено да бъде сбор от вече съществуващите - БОРКОР, Комисията за установяване на конфликт на интереси и Комисията за отнемане на имущество, придобито по незаконен начин, каза лидерът на партията Корнелия Нинова:

Начинът на избора на ръководство представлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено.

Затова между 21 август и 10 септември БСП ще искат консултации с президента, с главния прокурор и представителите на съдебната власт по своя проект.

Целта ни е най-накрая да се състои истински разговор за съдебна реформа и борба с корупцията. Има един проект, който е предложен от правителството. Ето алтернативно виждане. Искаме чрез тези консултации с аргументи "за" и "против" обществото да чуе за какво спорим.Този орган наистина да бъде независим и да се приложи принципът "власт власт възпира", заяви Нинова.

Тя не се ангажира с коментар по публикуваната програма на правителството.

От своя страна правосъдният министър Цецка Цачева обясни, че е добре да има много мнения. Тя каза, че от огклавяваното от нея министерство вече са се срещали и са се съобразили с вижданията на администрацията на президента и дори с възраженията, постъпили още в предишния парламент.

Изненади от наша страна не очаквайте, ние сме достатъчно открити.



 

Горещи теми

Войната в Украйна