Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млякото на планинските овце, отглеждани на естествени пасища у нас, със световен рекорд по съдържание антиканцерогенни субстанции

Снимка: БГНЕС

Сиренето, произведено от мляко на планински породи овце, отглеждани в Средните Родопи, държи световния рекорд  по съдържание на биологично активни вещества, които подпомагат превенцията на сърдечно-съдовите, мозъчно-съдовите  и онкологичните заболявания.Това констатираха проучвания  на Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия.  Детайли, свързани с научното откритие, коментира в ефира на "Хоризонт" проф. Любомир Ангелов, който подчерта, че изследването на овчето мляко е провеждано в продължение на 8 години. Той обясни, че биологично активните вещества с антиканцерогенен ефект са съсредоточени в мастната фракция на овчето мляко:

В продължение на 8 години изследваме всички тези планински и предпланински породи и следим всички биологично активни субстанции, които са в овчето мляко и съответно продуктите, които могат да се получат -  това са бялото саламурено сирене и кашкавала. 

Овчето мляко превъзхожда както кравето, така човешкото, така и козето мляко по отношение на 10 есенциални аминокиселини (незаменими аминокиселини, съставки на белтъците, които не могат да се изработят от човешкия организъм и трябва задължително да се поемат с храната - бел. ред.), ненаситени мастни киселини, също така витамини. Реално погледнато характеристиките на овчето мляко и на млечните продукти зависят от голям брой фактори и те са свързани както с химичните, така и с биохимичните и микробиологични свойства   на суровината, която се ползва и от прилаганите технологии за производство на тези млечни продукти. 

От тази гледна точка ни интересува да получим продукт, който е с висока биологична стойност - специално говоря за мастната фракция - това са т.нар. антиканцерогенни субстанции, които  с обикновена апаратура не могат да бъдат установени.

Проф. Ангелов обясни:

Можем да кажем, че млякото, получено от овцете, обитаващи планинските райони, при подходящо съдържание на различните тревни асоциации, които там съществуват (а има повече от 50-60 вида треви) реално погледнато спомагат за синтезата, за получаването на тези антиканцерогенни субстанции, чиято концентрация в зависимост от сезона варира от 3,5 до 6 процента от мастната фракция - което е изключително високо, защото при храненето на същите тези животни в равнините райони, където ботаническият състав на пасищата е коренно различен, там максималното количество на тези антиканцерогенни субстанции достига от 0,8 до 1,2 процента, което е до 4 пъти по-ниско от онова, което се получава в планинските райони. 

Любомир Ангелов подчерта, че тези високи нива на антиканцерогенните вещества, установени в млякото на овцете, отглеждани в планинските райони на естествени пасища у нас, са рекордни и превъзхождат всички, регистрирани в целия свят:

И досега ние в литературата не сме намерили стойности повече от 4,5 - 5 процента антиканцерогенни субстанции, посочи ученият.

Самите производители могат да посочват на етикета на млечните продукти, произведени от мляко, добито от високопланински овце, че то съдържа голямо количество естествени антиканцерогенни субстанции, посочи още проф. Ангелов. Повече по темата ще  научите, ако чуете цялото интервю от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени