Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен пленер на майстори на кованото желязо в троянското село Орешак

За участие в пленера са поканени едни от най-добрите майстори-ковачи у нас и в чужбина

Детайл от експонат, част от изложба на Регионалната занаятчийска камара- Пловдив
Снимка: БГНЕС

В рамките на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак за първи път се организира международен пленер по ковано желязо, който ще се проведе в периода 7 – 12 август.

Утвърдени майстори ковачи ще демонстрират как се изработват изделия от метал. Директорът на изложението Иван Чакъров отбеляза, че участието в проявата на майстори-ковачи от пет държави – България, Англия, Шотландия, Холандия и Украйна – е доказателство за това, че националното изложение се опитва да възстанови своите традиции в провеждането на международни културни събития, изграждайки културни мостове между народите.

Чакъров подчерта, че сред основните цели на пленера е да се популяризира един от най-древните занаяти, който все по-рядко се практикува през последните години.

Събитието има състезателен характер и специално жури, което ще оцени изработените по време на надпреварата изделия и ще награди победителите.

Селекцията на участниците е по препоръка на хора от журито. Това са стари майстори, които са предавали занаята на своите ученици през годините и всички те са членове на задругата на майсторите. Това ни накара да изберем най-доброто от най-доброто. Чуждестранните ни гости също са по препоръка от международни организатори на подобен тип събития – хора, които са лауреати на различни премии и различни награди в други подобни събития. Идеята ни е наистина да покажем цвета на майсторите в това направление – художествена обработка на металите, допълва директорът на изложението.


По време на пленера за ковано желязо ще се организира и среща на участниците с местни майстори по грънчарство, тъкачество, дърворезба, иконопис и други традиционни занаяти, характерни за Троянския край. Изработените от майсторите-ковачи изделия ще останат във фонда на националното изложение и ще попълнят колекциите от занаятчийски предмети от изложбените зали.

Повече за предстоящото изложение можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна