Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случи в отбраната през първите 100 дни на кабинета "Борисов" 3

Снимка: БГНЕС

100 дни след встъпването в длъжност на кабинета "Борисов" 3 част от министрите започнаха представянето на управленската програма на правителството в секторите, за които са отговорни.
 

Формиране на доброволчески батальони, широк обществен дебат по темата за наборната военна служба и реализация на основните инвестиционни проекти за модернизация на Въоръжените сили – са част от целите на кабинета в областта на отбраната.

Сто дни не бяха достатъчни на Красимир Каракачанов да обори данните на статистиката, че издръжката на професионален военнослужещ за месец е 1396 лева, а за наборен – 2235, без в сметката да влиза възстановяването на казармените региони.

Аз не се отказвам лесно. Предишните разчети не показаха това, предишният военен министър говореше това, заяви Каракачанов по този повод. Той е убеден, че наборната служба ще бъде възстановена.

Министерството беше разтърсено и от необходимостта да преработи плановете за модернизация на трите типа въоръжени сили. Министърът обаче не влезе в пряк сблъсък по въпросите на отбраната с върховния главнокомандващ и така двамата запазиха приличната дистанция, необходима за стабилността на системата

Репортажа на Добромир Видев можене да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна