Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морски биолог:

Бракониерските мрежи за калкан - причина за повечето смъртни случаи на делфини

Велизара Стоилова търси средства за изграждане на модерен център с лаборатории за изследване на китоподобните

Снимка: БГНЕС

Морският биолог Велизара Стоилова е автор на проект за изследване на черноморските китоподобни, който предвижда изграждането на модерен център и мобилни лаборатории. Велизара Стоилова е изследвала поведението на делфините във водите край Турция, Ирландия и България, както и това на китовете в Гибралтар. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ тя сподели, че подготвя и сайт с информация за китовете и делфините в Черно море.

За да знаят хората точно какви видове има, когато евентуално видят някой делфин покрай брега или когато са на лодка, да знаят какво са видели и също така да ни пишат. Има в момента дори работеща апликация Black Sea Watch, която може да си свалят и да напишат какъв делфин или каква птица са видели, като трябва да прикачат и снимка, което в момента е по-трудната част.

Могат също, ако намерят починал делфин, умряло живото, да напишат на фейсбук групата за делфините.

Колегите от "Да запазим "Корал" са доста активни и имат разрешително да вземат умрели делфини с цел некропсия (дисекция) на умрялото животно, за да се види от какво е починало, да се вземат проби и да се види дали е евентуално паразит, болест.

Много от смъртните случаи, които се случват това лято и последните две лета, най-вероятно са следствие на бракониерството за калкан, обясни Стоилова. В мрежите попадат най-вече малки делфинчета от уникален за Черно море вид, който се среща в Атлантическия океан. Това заплашва бъдещето на популацията и то в близките години, отчете тя. 

Следващ етап на проекта включва закупуване на техника за аутопсия на умрелите китоподобни и установяване на причините за смъртта им. В момента в България няма специалисти по некропсия и такива идват от чужбина, обясни Стоилова, която вече е открила център в Белгия, който предлага такива курсове и иска да повиши квалификацията си там:

Едно от главните неща сега, ако ходим по плажа и забележим умряло животно, добре е да се опитаме по някакъв начин да му измерим като цяло поне размера, дори на педи, с някоя пръчка. Не е хубаво наистина да се пипат животните, понеже има болести по тях, посъветва Стоилова и призова хората да изпращат снимки на муцунките и опашките на пострадалите животни. Можете да идентифицирате черноморски делфин чрез профилна снимка на гръбната перка, обясни още морският биолог.

Интервюто на Лора Търколева с Велизара Стоилова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени