Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Лучиянов: Не е нормално хората, които създадоха проблема "Калиакра", да искат да бъдат решението му

Протестът в Каварна
Снимка: Мая Щърбанова
Представители на Гражданската инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" няма да присъстват на срещата във вторник в Министерския съвет, на която е планирано да бъдат обсъдени проблемите около защитена зона "Калиакра". Организацията отказва да преговаря с еколозите, обвързани с изготвянето на плановете по "Натура 2000" преди години, подчерта в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Виктор Лучиянов, който е част от гражданската инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" и един от лидерите на петъчните протести:

Ние на преговори няма как да ходим, тъй като ние сме единомисленици с Министерството на околната среда, с премиера, мисля, че трябва да бъдем и единомислещи и със "зелените". 

Аз мисля, че ще се намери балансът между природа и човек, между природа и стопанска дейност.

Не е нормално тези хора, които забъркаха кашата преди 12 години и внесоха яйцата на грабливите птици, които сега се люпят, в момента да искат да бъдат отново решението на проблема. Това просто няма как да стане – те не се ползват с доверието на онези, които вчера бяха по улиците.

Страната ни е може би единствената от ЕС, в която плановете по "Натура 2000" не са изработени от националните институти, а от частни НПО-та, добави Виктор Лучиянов. По казуса за летище Балчик Лучиянов посочи:

Буквално с един флумастер са заграждали едни терени, без да се съобразяват с това какво има на терен. В "Натура 2000", като хабитат на птиците, попада голяма част от летището в Балчик, отваряте голямата карта и ще видите.

Цялото интервю с Виктор Лучиянов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна