Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачищата и абразията бавно, но методично изяждат територията на България

Снимка: БГНЕС

Свлачищата и абразията бавно, но методично изяждат територията на България. В интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" доц. Пламен Иванов от Института по геология на БАН разказа как точно се случва това:

Абразията и речната ерозия са едни от елементите, които съставят геоложката опасност. Абразията се среща по Черноморското крайбрежие. Това е разрушителното действие на морето, на морските вълни, съвременните абразионни процеси засягат както брега, така и крайбрежната част на шелфа. Те се проявяват в близо 70% от дължината на бреговата зона – около 271 километра от крайбрежието, тоест повече от 2/3 от Черноморското крайбрежие. Максималното разрушително действие на абразията е с 0,5 метра за година и това е в участъците с най-активно проявление.

Абразията действа за намаляване устойчивостта на брега и така се активизират свлачищата, добави още доц. Иванов:

Битката в никакъв случай не е загубена, но всичко опира до повече пари. Институтът по океанология към БАН измерва скоростта на абразия в над 100 полигона от 1983 година и оценява, че 467 000 тона годишно се изнасят в морето. Това е около 17-20 декара всяка година от морския бряг. От една страна абразията я има по Черноморието, но от друга страна ние се опитваме да ѝ противодействаме чрез различни мероприятия като поставяне на подпорни стени, на буни и т.н.

Цялото интервю с доц. Пламен Иванов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна