Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички заинтересовани страни за Калиакра – на среща днес в Министерския съвет

| обновено на 08.08.17 в 09:27
Снимка: БГНЕС
От 11 ч. днес в Министерския съвет е срещата на всички заинтересовани страни, за да се потърси баланс по проекта за защитените зони в района на Калиакра. Срещата е инициирана от министър-председателя Бойко Борисов. Той призова спорещите страни към единство, за да се намери решение на казуса.

В отворено писмо до медиите, от гражданската инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" благодарят на главния прокурор Сотир Цацаров, защото чу справедливите искания на добруджанци. Върховната административна прокуратура проверява заповедите на екоминистерството относно защитена зона "Калиакра". Преписката е образувана по публикации в медиите. От инициативата отказаха да присъстват на днешната среща в Министерския съвет.

Българското дружество за защита на птиците настоява да бъдат демонтирани ветропарковете в района на Калиакра и да се направи  подробна оценка на щетите от тях, както и от голф игрището. От дружеството призовават за възстановителни мерки и законова защита на все още незасегнатите степни местообитания в зоните "Калиакра" и "Белите скали". Тези искания са поставени още през април миналата година, но до момента нищо не е предприето, обясни пред "Хоризонт" Ирина Матеева от Дружеството за защита на птиците.

Еколозите обявиха, че искат оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов заради допуснати грешки в информацията за заповедта, станала причина за протестите в Добруджа.

В телефонен разговор премиерът Борисов и ресорният еврокомисар Кармену Вела са се обединили около позицията, че българските власти трябва да изпълнят решението на Съда на Европейския съюз за забрана за строителство и земеделски дейности, но без да бъдат ощетени местните жители, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз в Софийския университет, подчерта, че България няма голямо поле за маневри след решението на Европейския съд. Законодателството в областта на околната среда и в частност директивата, уреждаща естествените местообитания, е доста важна част от правото е Европейския съюз. Има голям брой съдебни реформи и дела, свързани не само с България, но и с редица страни-членки. В тази връзка едва ли трябваше да сме изненадани, че сред първите производства, които ще се водят срещу нашата държава, ще бъдат и такива за нарушаване на екологичното законодателство. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Христо Христев:


Има решение на Съда на ЕС след едно доста голямо дело, постановено преди около 2 години, което респективно определя, че един широк кръг от инвестиционни обекти в района на "Калиакра“ са изградени в нарушение на европейското законодателство. Респективно Република България не изпълнява задълженията, които произтичат от членството ѝ в ЕС. В самото решение няма как да има указание какво трябва да се случи с тези обекти и какво би следвало ба бъде направено от страна на държавата-членка, за да бъде отстранено това нарушение.

При такъв тип осъдително за държавата решение тя разполага с нещо, което съдът нарича разумен срок, тоест със съответстващ на обстоятелствата срок, в който трябва да отстрани изпълнението, за да не бъдат предприети последващи действия, с които се гарантира изпълнението на съдебното решение. Минавайки през самото решение, се вижда как от страна на комисията са въведени широк кръг от доводи защо изпълнението на тези обекти нарушава европейското законодателство, виждат се и всички опити, с които Република България се е опитвала да отклони тезите на комисията и да твърди, че България няма задължения по опазването на тези територии.

Цялото интервю с Христо Христев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна