Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ел. Димитрова: Лекото увеличение на раждаемостта се дължи най-вече на вторите раждания

Наблюдаваме леко повишение на раждаемостта  България, като понастоящем средният брой деца, които българката ражда, за изминалата година е 1,5 - това е измерителят или т.нар. тотален коефициент на плодовитост. Това обясни в предаването ни "12+4" доцент Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН относно нарастращата през последните години тенденция за вторите раждания.

Това леко увеличение на раждаемостта се дължи най-вече на регистрираното увеличение на т.нар. втори раждания, като те за изминалата година са 24 000. Но ако погледнем в общ план, то все още равнището на раждаемостта в България е под нивото, което е необходимо за заместване на поколението.

Доц. Димитрова обясни, че спадът на раждаемостта в България по принцип се дължи най-вече на отлагане, както и на отказ на една част от семействата от раждането на второ дете.

Това, което ние наблюдаваме през последните 25 години, е заместване на двудетния модел, който допреди това е бил като доминираща репродуктивна норма, с еднодетния модел. Очевидно през последните години една част от хората, които са отлагали раждането на второ дете, решават да имат още едно дете.

Жените у нас раждат все по-късно - това е другата тенденция. Това всъщност потвърждава тази хипотеза за отложената раждаемост и реализирането на част от отложените раждания през последните години, допълни доц. Димитрова, като уточни, че средната възраст за раждане на дете за изминалата година е 27 години.

Все по-голяма част от жените предпочитат да родят дете на една малко по-късна възраст след 25-ата година и същевременно данните показват и че за последните години във възрастите над 35 години също има леко увеличение на раждаемостта, добави доц. Елица Димитрова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна