Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Христомир Иванов: Защитата от мълнии е добра при новите сгради, но при старите има проблем

През последните години гръмотевичната активност се е увеличила от 3 до 6 пъти

Инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита от Камарата на инжерерите в инвестиционното проектиране, коментира в "Преди всички" последните инциденти, причинени от мълнии.

Има добра нормативна уредба по защита от мълнии и страната ни в това отношение е на едно от първите места в Европа. Но тя засяга новите сгради. Старите са на отговорност на собствениците. Когато са били построени, е имало гръмоотвод. При първия ремонт на покрива той обикновено е премахнат.

Всяка нова сграда трябва да има гръмоотвод и той да е съпроводен с необходимата документация. С екипа ми много искахме да има контролен орган, но тогавашното ръководство на МРРБ отказа, припомни Иванов.

Преди около шест години ми беше възложено да направя обследване на съоръженията в общинските сгради в София. Сблъскахме се с куриозна безотговорност. Поне една четвърт бяха ремонтирани и възстановени. Куриозно беше, защото съоръженията бяха амортизирани и на практика не действаха. На около 100-120 обекта успяхме да направим проекти и да предложим на общинската управа да ги ремонтира. Когато започва ремонт, се възлага общата поръчка. Когато стане въпрос за пари, всеки иска да спести и не се обръща внимание на гръмоотводните инсталации. Фирмите, които правят целия ремонт, не са специалисти. Гръмоотводът не е просто пръчка на покрива, а съоръжение, което трябва да бъде добре проектирано, отбеляза експертът.

Сумата едва ли би надвишила 2000 лева за един блок, посочи инж. Иванов стойността на мълниезащитата. 

Ако сте в малка къща и до вас има висок блок, не можете да разчитате на защита от блока.

В съществуващата уредба е предвидена и т.нар. временна мълниезащита, каза още експертът, който даде и препоръки за защита от мълнии. По възможност трябва да се приберем на закрито, да не стоим под високи дървета или във вода. 

През последните години гръмотевичната активност се е увеличила от 3 до 6 пъти, отбеляза експертът.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна