Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Такева: Увеличението на учителските заплати е добра политика на правителството и социалните партньори

Снимка: БГНЕС

Аз, като председател на Синдиката на българските учители, и членовете на Синдиката на българските учители, смятаме, че това е една много добра политика на правителството и на нас – социалните партньори. Защото всичко това беше проговорено още по време на предизборната кампания, заяви в ефира на "Хоризонт" Янка Такева, председател на Съюза на българските учители, в коментар за отпуснатите от правителството 80 млн. лева, необходими за увеличение на учителските заплати от първи септември. 

Увеличението е в размер на 15% и според министъра на образованието Красимир Вълчев то представлява първа крачка към изпълнение на ангажимента на кабинета заплатите на учителите да бъдат увеличени двойно в следващите четири години. Представителят на най-големия учителски синдикат даде положителна оценка на действията на правителството:

Имам една такава сентенция: "Който не може да оцени първата крачка, той няма да може да оцени и втората, и третата".  

Според Такева българският учител е отговорен и, според нея, благодарение на това, че българският учител знае какво да прави в класната стая, имаме образователна система.

Всичките тези финансови ангажименти за издръжката на учебните заведения, за увеличаване на делегираните бюджети, за успеваемостта на децата, за работните заплати, за учебни планове и програми – всичко това вълнува българския учител, така че това увеличение няма да притъпи съзнанието от гледна точка на чисто урочната дейност в българското училище.

Янка Такева определи като едно от основните предизвикателства пред българската образователна система несъответствието на учебните програми и учебното съдържание с възрастовите особености на учениците. Според нея обикновено учебният материал се усложнява, като от 7-и клас се "смъква" в 4-ти, а от 10-и – в 7-и клас.

Такева бе категорична, че учебното съдържание трябва да бъде съобразено с всички психофизическите възможности на децата.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Янка Такева чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени