Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Игнатов за "Денят на оркестъра": Да осъзнаеш силата на духовата музика и на балканския звук

На Гергьовден традиционно подготвяме репортажи, свързани с българската армия и тази година ми се падна честта да направя репортаж за оркестъра на Сухопътните войски. Исках да представя един по-различен поглед върху този оркестър и всъщност направих репортаж, който представяше другото лице на сухопътния оркестър. Те свириха джазови композиции. И оттам просто се запалих. Стана ми интересно. С тези думи журналистът Тихомир Игнатов разкри тайната на създаването на  проекта „Денят на оркестъра“ на Българската национална телевизия, който бе представен пред слушателите на „Преди всички“ по „Хоризонт“.

В началото тръгнахме напосоки, продължава разказа за историята на поредицата Тихомир Игнатов, но това беше доста интересно, защото попаднахме буквално на бутикови, на хора самодейци, които се оказа, че от години поддържат огъня в определени точки на Северозапада. Едно такова предаване например пуснахме за оркестъра в град Златица. Там има четирима мъже, които от 15 години са заедно. Били са в голям оркестър. Той се е разпаднал и съответно сега свирят по сватби. Но въпреки това те са приели за мисия това да опазват фолклора, да продължават да свирят и да са заедно със своите инструменти и това за мен е изключително вдъхновяващо и зареждащо.

Игнатов представи и оркекстъра „Виво Монтана“, в който свирят професионалисти, започнали музикалната си кариера от местното училище. Диригентът на оркестъра работи в училището и всъщност там той подготвя кадри за формацията.

Участниците се запознали в училището и решили, след като завършат 12 клас, да създадат музикална група и да се опитат да запазят това, което са изградили, и най-вече да правят нова музика, разказва Игнатов и допълва:

Те успяват да се издържат и са сравнително популярни. Спечелиха риалити-формати. Канят ги на доста участия и интересното при тях е, че те са осъзнали силата на тази неразработена все още ниша  - на духовата музика, на балканския звук и на етномузиката и доказват, че с това нещо всъщност може да се издържаш в България. То може да е интересно и има много глад сред слушателите.

Вече са излъчени 4 епизода от поредицата, които са публикувани и на фейсбук страницата на БНТ, която според Игнатов се е превърнала в медия за такъв тип музиканти, чрез която хората от различни точки на България се намират, разпознават се, дори намират свои колеги музиканти, с които са свирили навремето.

Още от интервюто с Тихомир Игнатов и ритми от духовата музика, чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна