Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ внасят сигнал до Сотир Цацаров за "Цанков камък"

Според шефа на НЕК чашката на язовира не се е пропукала

| обновено на 11.08.17 в 18:55
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ внасят сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проблемите около хидровъзела "Цанков камък". Това съобщиха във Варна депутатите Десислава Атанасова и Александър Ненков. Причината е, че седем години след реализацията на проекта вече има сериозен дефект и водата от язовира се просмуква в земята, което налага ремонт. Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обясни:

Ние заварваме един проект, който 7 години след отварянето се налага да интервенираме, да правим ремонти. В момента колегите от Националната електрическа компания да обследват тези карстови скали, защо се губи водата, след като веднъж са поставени тези мембрани, тези бетони са излети там на място, след като тези всичките пари са заровени. Какво се случва, че 7 години по-късно ние отново сме в патова ситуация и трябва да извършваме ремонти, да харчим средства, които така или иначе нарентабилният проект, който ще се изплаща повече от 100 години, сега наново трябва да влагаме средства за ремонти.

Според управляващото мнозинство проектът "Цанков камък" е достигнал стойност от 1 милиард лева и тази инвестиция не може да се възстанови близо век.

Десислава Атанасова посочи още, че председателят на БСП Корнелия Нинова критикува сегашното управление, но забравя, че като заместник-министър по време на тройната коалиция е била уволнена заради корупция.

Няма пропукване на чашката "Цанков камък", каза пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев. До края на август ще приключи плановият ремонт на хидросъоръжението, който ще струва 80 хиляди лева. Илиев уточни, че на всеки язовир се правят подобни ремонти на 5 години:

Проектантът е предписал след пет години да се направи оглед и вече да се решава какво ще се прави, ако има някакви изменения. За наша радост няма почти никакви поражения. Има слягания, има тук-таме малко разкъсана мембрана, но общо-взето ремонтът ни струва някъде около 80 хиляди, не е скъп ремонтът. Това, дето се говори за спукана стена и нещо друго, това просто е немислимо да стане, защото тази стена е най-модерната не само в България, но, общо-взето, в света. Да бъдат спокойни хората, няма абсолютно нищо и не може и да има.

Строителството на хидровъзел "Цанков камък" , който бе пуснат в експлоатация преди седем години, започна при управлението на правителството на Сергей Станишев. През 2010 г. стана ясно, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от един и половина милиона лева като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително "Цанков камък". Тогава премиерът Бойко Борисов подаде по този повод сигнал при бившия главен прокурор Борис Велчев и започна разследване. Депутатът Десислава Атанасова припомни кой управляваше енергетиката по време на тройната коалиция.

Г-н Румен Овчаров - министър на енергетиката, г-жа Нинова – заместник-министър на енергетиката. Същата тази, която от вчера с особен плам говори за стоте дни управление на третото правителство на Борисов, говори за паралелната държава. Сега е време да кажа кой живее в паралелна държава.

Колегата й Александър Ненков обясни същността на сигнала до прокуратурата:

Тука говорим за абсолютно явен, пладнешки, според мене, обир и за абсолютно корупционна сделка, която е в ущърб на гражданите.

От БСП реагираха остро на изявленията от ГЕРБ във връзка с "Цанков камък". Депутатът и заместник-председател на енергийната комисия в парламента Таско Ерменков посочи, че именно сегашните управляващи са рязали лентичката на съоръжението. А заместник-председателят на БСП Кирил Добрев заяви, че „Цанков камък“ се използва, за да се заглуши скандалът „Суджукгейт“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени