Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите ще сезира международни институции за Закона за съдбната власт

Снимка: Жоро Александров
Съюзът на съдиите в България ще сезира Европейската комисия и Европейския съд за правата на човека за последните законодателни изменения, свързани със съдебната власт. От най-голямата съдийска организация мотивират намерението си с отказа на президента Румен Радев да наложи вето на промените в Закона за съдебната власт. Te бяха обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.

За вето на част от текстовете в Съдебния закон, приети в последния предваканционен пленарен ден, настояваха, както неправителствени организации, така и извънпарламентарни партии. Вчера стана ясно, че подписa си под тях Румен Радев е поставил още миналия петък.
 
Промените въвеждат т.нар. кариерни бонуси за членовете на отиващия си ВСС, налагат задължително отстраняване от длъжност на разследвани магистрати и дават 30-дневен срок на съдиите, прокурорите и следователите да декларират членството си в съсловни и други организации, включително тайни такива.

 Като припомнят, че в нарочна позиция авторитетни международни организации са предупредили българските власти, че това изискване ще има "сковаващ ефект", от Съдийския съюз виждат в задължителното декларира на членство обект на прицел именно съсловната организация. От организацията обаче декларират, че няма да се откажат и остават зад каузата на правосъдието и на съдиите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна