Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов: Вероятно през септември ще има поредни протести заради къмпингуването

Снимка: БГНЕС

Работнатата група за разработване на регламент за къмпингуването към Министерството на туризма буксува вече повече от година, защото позициите на институциите са диаметрално различни от тези на екологичните организации. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Борислав Сандов от "Зелените". Според Сандов именно заради небалансирания състав на работната група нов закон, регламентиращ къпмингуването, няма да бъде приет до септември. Законът най-вероятно ще бъде бавен до края на годината, а ако това обаче се случи, екоактивистът обеща да има екопротести по време на европредседателството. Той обясни, че стремежът е къмпингуването да бъде ограничено и прозря война на властимащите с природолюбителите:
 

В началото идеята беше, че ще вземаме решенията с консенсус, ще търсим най-доброто, ще търсим междинната среда и т.н.. Не се случи! Има превес на институциите и на тези, които явно искат да бъде запазена онази идея, която се опита всъщност при предишното Народно събрание да бъде приета. Тя беше приета и след протести и блокиране на София с кемпери беше отложена и беше прието ново изменение на закона, което отхвърли това. Оттогава досега единственото, което очакват от страна на управляващите е, че вече няма напрежение и едва ли не хората са забравили за този въпрос, но те не са забравили за този въпрос и вероятно септември месец това ще е една от темите, заради които ще имаме поредни протести и май отново му се вижда началото на края.

Сандов изтъкна, че в Гърция, където къмпингуването не е разрешено извън обособените за това места, има няколко хиляди къмпинга и те не са създадени, преди да бъде въведена забраната. Той изтъкна, че мнозинството къмпингуващи са много добросъвестни и чистят боклуците и на другите. Сандов подозира, че нов закон няма да бъде приет до септември, а ще бъде бавен до края на годината, и коментира:

Тук говорим вече не просто за някакви позиции. Тук говорим за нарушаване на основни свободи. Значи има една презумпция за виновност. Има една презумпция, която се търси например в случая за къмпингуването, че трябва да е изцяло забранено и след това да мислим къде може да бъде, а не се създават никакви условия и никакви предпоставки да се създават такива условия. По същия начин се работи с това да бъдат създавани тотални пречки, гонения, тормоз. Това, което се случи на "Корал", е връх на наглостта. Наистина нещата не са добре и това, което мен най-силно ме притеснява, е, че България ще бъде разсъблечена. Разсъблечена по начин, от който може би управляващите ще се срамуват. Вероятно това ще е председателството на Европейския съюз, в което истинските проблеми, свързани с една от страните-членки, ще бъдат представени и пред представителите на останалите.

Интервюто на Веселина Миланова с Борислав Сандов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна