Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАП е установила нарушение в заповедта на екоминистерството за Крайморска Добруджа

Снимка: БГНЕС
Върховната административна прокуратура (ВАП) е установила нарушение в заповедта на екоминистерството, свързана със защитените зони от "Натура 2000" в Крайморска Добруджа. Според прокуратурата при определянето на границите на защитените зони през 2007-а година са заложени по-големи площи, заети от понто-сарматски степи.

Според Върховната административна прокуратура, заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов от 21-ви юли тази година е издадена, без предварително да е установено, че във всички картирани места се намира природно местообитание понто-сарматски степи. Оспорва се частта от заповедта, която се отнася към земеделската дейност в защитена зона "Комплекс Калиакра" и налага забрани върху разораването, залесяването и създаването на трайни насаждения.

Във връзка с разкритите нарушения, цялата документация по картирането на защитената зона е изпратена по компетентност към Върховната касационна прокуратура.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че проблемът със защитените територии в Крайморска Добруджа се отнася по-скоро до ВКП, за да се търси престъпление.

От своя страна министър Нено Димов каза във Варна, че няма конкретни срокове за решаването на проблема със защитена зона "Калиакра", но се работи за баланс между интересите на еколозите и инвеститорите:

Все още не са ясни в този план за управление, който е основният проблем, кое е безспорно, кое е спорно и се надявам до средата на септември да имаме яснота. Самият план за управление и проблемите, които ще бъдат открити там, ще бъде основата за заданието, относно картирането и не само картирането, а и режимите, които трябва да следват това картиране.

След края на сезона ще започне разширението на пречиствателната станция на курорта "Златни пясъци", посочи още екоминистърът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна