Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Христова: Дефицитът на добри детегледачки става все по-осезаем

Женя Милушева: Важен е синхронът между родителите и детегледачката относно правилата

Снимка: БГНЕС

Бум в търсенето на детегледачки се отчита през последните години у нас. Интересът към бавачките се засилва по време на ваканциите.

В момента има дефицит на кадри в този сектор и той става все по-осезаем, коментира в предаването "12+3" Габриела Христова, мениджър в агенция за детегледачки. По думите й, всяко българско семейство има своя концепция в търсенето на детегледачка. Критериите се задават и от възрастта на детето. 

Агенцията проверява щателно кандидатите за бъдещи детегледачки, като изисква от тях медицински документи и проверява препоръките, обясни Христова:

За деца на по-голяма възраст - ученици, семействата предпочитат да работят с гувернантки, тоест по-млади, тип "аниматор", за да могат активно да участват в отглеждането на децата, да имат с тях спортни занимания, да ги водят на различни извънкласни дейности. За по-мънички дечица семействата често търсят по-улеглани, по-спокойни дами, които имат опит в отглеждането на бебета.

Психологът Женя Милушева подчерта, че родителите трябва да зададат правилните въпроси още на първата среща с кандидатката за детегледачка:

И да са с усещането, че са в ситуация на работодатели. Много често в България се доверяваме на близки хора, които познаваме. Но в ситуация на работодател ти не си длъжен да бъдеш мил, любезен. Можеш да задаваш без вина и доста неудобни въпроси. В крайна сметка работата е да намериш надеждния човек за своето дете. 

Много важно е да има синхрон между обгрижващите детето възрастни по отношение на правилата, защото детегледачката става сериозна част от семейната система, смята психологът.

Още по темата ще научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени