Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентка в Италия спасява старо училище в родопско село

С фестивала "Камък върху камък ще остане" българската студентка в Милано Кристияна Брънзалова ще се опита да спечели съмишленици в каузата да спаси сградите на старото училище в село Хвойна, откъдето е родът ѝ. В минифестивала ще се включат местната група "Жарава" и група "Нашенци" от Милано, а набраните средства ще бъдат използвани за спешно укрепване на училището. В предаването "12+3" Брънзалова разказа за архитектурно-фолклорната благотворителна инициатива:

В събота сутринта училището отваря врати в десет часа. Вътре ще могат да бъдат разгледани експозициите, едната от които са чертежите на училището, които съм направила аз. Ще има илюстрации на художнички. Ще има кадри от родопска сватба. След това ще обиколим трите училищни сгради, за да разкажа повече за тях. 

Старото училище в Хвойна се състои от три сгради, първата от които е тази на килийното училище, навършващо тази година 160 години от построяването си. То е градено с остатъчни материали от църквата.

Идеята за спасяването на училището идва от дипломния ѝ проект, свързан със сграда, на която да се придаде нова функция:

Започнах да търся материали и да избирам сгради. Един ден минах покрай училището и видях уникалния потенциал на сградата. След това започнах да се ровя в историята и ми стана ясно, че нещата са дори още по-интересни, отколкото изглеждат външно. Малко по малко интересът тръгна оттам. Предложих го на професорката си в университета и тя беше очарована от идеята.

Спасяването на училището с богата история ще изисква много средства, но на първо време ще бъде достатъчно сградите да се съхранят живи поне за няколко години и да не рухнат:

Старото, малкото училище има много голям и сериозен теч от покрива, който е наводнил дървената конструкция на пода и буквално в момента подът е срутен. Самият покрив още една зима по моя, пък и не само по моя преценка, няма да издържи. Вчера отново валя много силен дъжд и покривът на новото училище протече и продължи да пада мазилка вътре в сградата.

Родът на Кристияна има 400-годишна история и връзка със село Хвойна. Бакалавър от Манчестър и магистър от Милано, тя признава, че си представя бъдещето си у нас:

Това никога не е било под въпрос. Винаги съм казвала, че крайната цел на моето шестгодишно заточение в чужбина е да се върна в България. Не знам къде точно ще ме отвее вятърът, но със сигурност ще е някъде в България.

Цялото интервю с Кристияна Брънзалова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна