Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ливърпул" и ЦСКА (Москва) на крачка от групите на Шампионска лига

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ливърпул" и ЦСКА (Москва) спечелиха минимално като гости в първите плейофни срещи за място в Шампионската лига, докато кипърският АПОЕЛ взе солиден аванс от два гола срещу "Славия" (Прага) на свой терен.

Румънците от ФКСБ (бивш "Стяуа") измъкнаха с 10 души нулево равенство на стадион "Жозе Алваладе", докато азербайджанският "Карабах" би ФК "Копенхаген" с 1:0.

"Ливърпул" постигна важна победа с 2:1 като гост на "Хофенхайм", но тя дойде и благодарение на пропусната дузпа от хърватския нападател на домакините Андрей Крамарич. На стадион "Рейн Некар Арена" Хофе стартираха мача добре и в 12-ата минута получиха дузпа, отсъдена заради сблъсъка на Серж Гнабри и Деян Ловрен. Вратарят Симон Миньоле обаче спаси удара на Крамарич. А в 35-ата минута младокът Трент Александер-Арнолд откри резултата с перфектно изпълнен свободен удар от 25 метра.

През второто полувреме домакините владееха повече топката, докато английският им съперник търсеше възможности за контраатака. Роберто Фирмино пропусна добра възможност за втори гол веднага след почивката, когато Садио Мане му отклони топката. Но това се случи в 74-тата минута, когато Джеймс Милнър проби и центрира, топката се отклони в норвежкия защитник на домакините Хавард Нортвейт и влезе в горния ъгъл на вратата. Домакините си върнаха малко надежди за реванша на Анфийлд в 87-ата минута, когато резервата Марк Ут овладя една дълга топка и с диагонален удар по земята я прати в мрежата на Миньоле за 1:2.

Мисля, че за младо момче като мен да направи по такъв запомнящ се начин европейския си дебют, е истинска мечта, заяви 18-годишният Александер-Арнолд, който се изявява като десен бек. Малко сме разочаровани от късния гол за германския отбор, но все пак се връщаме у дома с победа.

Георги Миланов се появи на терена в 73-тата минута за ЦСКА (Москва), който стигна до щастлива победа с 1:0 при гостуването на "Йънг Бойс" (Берн). Миланов влезе вместо руския национал Алан Дзагоев, който не се представи на добро ниво. Победата за гостите дойде в 1-вата минута на добавеното време с автогола на Касим Нуху, който прехвърли вратаря си Давид фон Балмоос по изключително комичен начин.

Руснаците изчистиха топката балонно, тя падна на главата на Нуху, който тръгна да я връща с глава. Но явно беше решил, че я връща слабо към вратаря и я удари втори път, с което го и прехвърли. Иначе домакините създадоха повече положения, но блеснаха с неумение да улучат вратата. На три пъти се изяви Миралем Сюлеймани. Най-реалната им възможност за гол бе в 87-ата минута когато Лорис Бенито стреля, на дузпата Гийом Оро подложи крак, но Акинфеев с невероятен инстинкт сложи ръка и извади кълбото над гредата.

С Живко Миланов в състава, който игра пълни 90 минути след като му се размина операцията, АПОЕЛ взе преднина от два гола над "Славия" Прага. Игор де Камарго откри във 2-рата минута, а в 10-ата Статис Алонефтис удвои - и двете попадения паднаха след атака и асистенция на Лоренцо Абесилио.

Изненадата дойде от стадион "Тофик Бахрамов" в Баку, където "Карабах" (Агдам) се наложи с 1:0 над ФК "Копенхаген". Маир Мадатов вкара единствения гол в в 26-ата минута, след като беше най-съобразителен след отбила се от гредата топка при удар на Дино Ндлову. "Карабах" има още седмица с надеждата да стане първия отбор от Азербайджан в групите на Шампионската лига.

"Спортинг" (Лисабон) не успя да преодолее ФКСБ (бивш "Стяуа"), които от 80-ата минута останаха с 10 души заради втори жълт картон на Михай Пинтили, и двата отбора се задоволиха с 0:0.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна