Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разменените подаръци, знаци и жестове са от голямо значение за визитите на държавните глави

Ликовете на руския и американския президент върху традиционни руски матрьошки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателството ни на Съвета на Европейския съюз наближава. Подготовката върви с пълна сила и парите, които ще похарчи държавата по този повод, са определени. Ясно е също, че от тях един милион държавата ще отдели за подаръци на чуждестранните делегации, които ще пристигнат у нас. Тези подаръчни пакети ще включват монета от два лева с логото на Българското председателство, сувенир с българска роза, колекция биочай и мед. Освен това за дамите ще бъде прибавен луксозен шал, а за господата вратовръзка, луксозна химикалка и външна батерия за мобилен телефон.

Проекцията на властта и държавниците не е това, което е кодифицирано чрез протокола на институциите Президент и Министерски съвет. Лицето на една държава навън често се запомня от визитите на държавните глави, разменените подаръци, знаци и жестове. Най-важното при една среща, дори и в ежедневието, е възможността да общуваме адекватно. Това подчертава Кристина Крънчева, международен консултант по корпоративен етикет и протокол, която е била и експерт в Министерския съвет:

7% е лексиката и думите, които използваме, 38% е гласът и 55% е външният вид и езикът на тялото за сформирането на първо впечатление. Подаръците са изключително важни за властта. Това е работа на протокола. Обикновено подаръците символизират нещо. Беше много интересен подаръкът на папата към Тръмп – един медальон с маслиново клонче на него с посланието: "Бъдете инструментът на мира".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Даниел Инков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна