Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище "Васил Левски" в Балчик пази българските традиции

4
Снимка: Олга Добрева
Тази неделя специалното издание на Радиокафе се излъчи от Архитекторно-праков комплекс „Двореца“ в Балчик с водещ Анелия Торошанова. Специални гости бяха дейците от Народно читалище "Васил Левски-1959“. Секретарят на култирно-просветния център Елица Стайкова разказва за дейността и традициите, които пази читалище "Васил Левски". 


За мен читалищната дейност това са безпорните устойчиво-културни институции, които имат специфичната мисия за съхраняване и развитие на традиционните ценности и нашите навици. Нашето читалище дава своя принос за запазването и предаването на местните традиции и празници и обичаи на идващите поколения, което за мен е най-важно, защото, ако тези ценности, ако ние спрем да ги предаваме на младите и да даваме тази искрица любов към традицията, просто няма как да се продължи тяхното съществуване“, каза секретаря на читалището Елица Стайкова.

В читалище „Васил Левски“ народни танци играят над 110 деца, разпределени в 4 групи, като най-малките в подготвителна група на 5-6 годишна възраст. Наскоро е сформирана и нова детска воклана школа „Септима“.

Елица Стайкова-секретар на НЧ"Тук правим малко границата между традиционното и новото, тъй като установихме, че децата много искат да се занимават с хора, а народното пеене отстъпва малко по-назад в позициите си. В тази връзка открихме нова вокална група, за да може читалището да открие и да обхване всички потребности на нашето население“, признава Елица Стайкова. 

Сред другите интересни извънкласови дейности на НЧ „Васил Левски-1959“ е „Лято в библиотеката“. Инициативата е насочена към подрастващите от 6 до 12 годишна възраст.

Лято в библиотеката цели да насъчрим детското четене, да обогатим духовно и творчески техните знания, да запълним свободното им времечрез интерактивни игри, чрез запознаване с новите книги, които излизат на пазара, тъй като не всички родители имат възможност да ги закупят. Закупили сме нови 3Д книги, нови интерактивни игри и изкарваме лято в библиотеката и извън читалището на двора, за да могат да четат и да  се забавляват навън“, разказва секретарят на читалището. 

„Днешната младеж се развиава много бързо, тези информационни технологии, които се развиват навсякъде…Просто искам да покажем на децата това страия дух, какво е да излязат да играят навън, не само да стоят в стаитеда пипнат старата мизризма, старата книга , да видят и това новото, което вмомента навлиза, за да можем по някакъв начин да ги привлечем“, казва още Елица Стайкова.


Хор „Добруджанки“ е създаден в годината на основаване на самото читащище през 1959 г. от самодейци. Тогава няколко жени решават да се съберат и да направят хор“, разказва дирегнтът Магдалена Христова. „Смея да кажа, че за самодейци пеят прекрасно, много амбициозни, пеещи, талантливи, всеотдайни и трудолюбиви са моите хористки. В репертоара хорът има песни от всички фоклорни области: тракийската, добруджанската, шопската, родопската фоклорна област. Всяка седмица пеем и се страем да даваме всичко от себе си“, казва с усмивка Магдалена Хриостова, която е диригент на „Добруджанки“ от 2010 година насам.

Магдалена Христова-диригент на хор

През годините хор“ Добруджанки е канен на много родни и международни фоклорни фестивали. През 2015 година печелят златен медал във фестивала“Жива вода“ в Хисаря. 

Освен обработени песни, ние изпълняваме и автентичен фоклор. Всичко се постига с много труд и много амбиции“, признава диригент Христова. 


Във видеата можете да учете изпълненията на хор „Добруджанки“. 








Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени